Grupa D
165

Austrija slavila izuzetno važnu pobjedu, Poljaci mogu početi pakovati kofere s Eura

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Austrije je u drugom kolu grupe D na Euru u Njemačkoj pobijedila Poljsku u Berlinu rezultatom 3:1.

Austrija je povela već u devetoj minuti utakmice. Mwene je ubacio s lijeve strane, a Trauner pogodio glavom za vodstvo da bi Poljaci izjednačili nedugo poslije. U listu strijelaca se upisao Piatek te tako postavio rezultat prvog dijela.

U nastavku je Austrija postigla još jedan pogodak i to u 66. minuti susreta. Rezervista Prass je tri mintue nakon ulaska u igru poslao fantastičnu loptu za Baumgartnera koji je majstorski pogodio za 2:1 Austrije.

Igrala se 78. minuta susreta kada je dosuđen kazneni udarac za Austriju poslije prekršaja Szczesnog na Sabitzeru, a siguran realizator najstrožije kazne je bio Marko Arnautović koji je pogodio za potvrdu pobjede Austrije.

Selekcija Austrije nakon dva kola ima tri boda i gol razliku 2:2 dok je selekcija Poljske na posljednjem mjestu bez bodova.

Posljednje kolo će nam donijeti duele Austrije i Nizozemske te Poljske i Francuske i sigurno je da je Austrija s ovom pobjedom veoma blizu plasmana u osminu finala.

Rezultat i strijelci:

Poljska - Austrija 1:3 (Piatek 30' / Trauner 9', Baumgartner 66', Arnautović (p) 78')

Tabela:

Utakmica Poljska - Austrija iz minute u minutu:

Kraj utakmice u Berlinu, Austrija slavi važnu pobjedu, a Poljska može pakovati kofere.

90' - Četiri minute nadoknade.

85' - KAKVA ŠANSA ZA AUSTRIJU! Konrad Laimer je prošao golmana Poljske, ali je propustio pogoditi prazan gol.

83' - Udarac Gregoritscha brani golman Poljske.

78' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Arnautović je uzeo loptu i sjajno pogodio za 3:1 Austrije.

77' - PENAL ZA AUSTRIJU!

76' - Udarac Seiwelda brani golman Poljske.

75' - Ponovo prijeti Baumgartner, ali Szczesny zaustavlja njegov udarac.

69' - Prijete Poljaci nedugo nakon gola, ali je udarac Swiderskog odlično zaustavio Penz.

66' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Austrija je povela 2:1. Rezervista Prass je tri mintue nakon ulaska u igru poslao fantastičnu loptu za Baumgartnera koji je majstorski pogodio za 2:1 Austrije.

63' - Prass u igri umjesto Mwenea.

59' - Ulazi i Lewandowski na ovom Euru zajedno sa Swiderskim, a van terena izlaze Buksa i Piatek.

58' - Danso mijenja Traunera.

46' - Počelo drugo poluvrijeme u Berlinu. Po jedna izmjena u obje reprezentacije, Moder je zamijenio Piotrowskog kod Poljske, a Wimmer je ušao u igru umjesto Grillitscha kod Austrije.

Poluvrijeme u Berlinu.

45+1' - Kakva šansa za Poljake. Zielinski je šutirao iz slobodnjaka, ali je Pentz odbranio njegov udarac.

45' - Minuta nadoknade.

38' - BIlo je opasno ispred gola Poljaka, ali je udarac Sabitzera zaustavila odbrana Poljske na čelu s golmanom Szczesnym.

30' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Poljska je izjednačila preko Piateka.

29' - Opasno je bilo ispred gola Austrije. Ubacio je Piatek s desne strane, a Lienhart intervenisao i spasio čist gol.

18' - Poljaci uzvraćaju i stižu do prve velike prilike na utakmici, ali Zalewskog iz obećavajuće pozicije odlazi preko gola.

17' - Zielinski je šutirao, lopta je pogodila jednog od Austrijanaca, a Poljaci su tražili jedanaesterac, no Umut Meler je pokazao da se igra nastavi.

10' - Mwene je ubacio s lijeve strane, a Trauner pogodio glavom za vodstvo.

9' - GOOOOOOOOOOOOOOOL! Austrija je iskoristila inicijativu i zasluženo stigla do vodstva.

1' - Počela utakmica Poljske i Austrije u Berlinu.

17:55 - Uskoro nas očekuje intoniranje nacionalnih himni.

17:47 - Glavni sudija meča je Turčin Umut Meler s pomoćnicima Emre Eyisoyjom i Keremom Ersoyjom dok je četvrti sudija Rade Obrenović iz Slovenije.

U VAR sobi su također Turčin Alper Ulusoy i Italijani MAssimiliano Irrati i Paolo Valeri.

17:37 - Najbolji poljski nogometaš Robert Lewandowski je i na ovom susretu na klupi za rezervne igrače.

17:30 - Selektori Poljske i Austrije Michał Probierz s jedne i Ralf Rangnick s druge strane su odabrali početne postave za ovaj duel.

Poljska: Szczesny; Bednarek, Dawidowicz, Kiwior; Frankowski, Piotrowski, Slisz, Zalewski, Buksa; Piatek, Zielinski. Na klupi su ostali: Bereszynski, Bulka, Grosicki, Lewandowski, Moder, Puchacz, Romanczuk, Salamon, Skoras, Skorupski, Swiderski, D. Szymanski, S. Szymanski, Urbanski, Walukiewicz.

Austrija: Pentz; Posch, Lienhart, Trauner, Mwene, Seiwald, Grillitsch, Laimer, Baumgartner, Sabitzer; Arnautović. Na klupi su ostali: Daniliuc, Danso, Entrup, Gregoritsch, Grull, Hedl, Kainz, Lindner, Prass, Querfeld, Schmid, Seidl, Weimann, Wimmer, Wober.

17:25 - Poljaci su u prvom susretu ove grupe poraženi od Nizozemske rezultatom 2:1 dok je Austrija također doživjela poraz, ali minimalan od Francuske, bilo je 1:0.

17:20 - Poštovani posjetioci portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice drugog kola grupe D na Euru u Njemačkoj između Poljske i Austrije.