Euro 2024
9

Turska nakon drame i sjajnih odbrana Günoka izbacila Austriju i zakazala četvrtfinale s Nizozemskom

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Turske je ostvarila plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj i to pobijedivši Austriju rezultatom 2:1.

Turska je fantastično otvorila meč i povela već u prvoj minuti utakmice. Arda Guler je izveo korner, a nakon karambola u kaznenom prostoru Austrije, Merih Demiral je pogodio mrežu golmana Austrije.

Četiri minute kasnije mogli su Austrijanci izjednačiti i to ponovo preko Meriha Demirala koji je zamalo pogodio svoju mrežu, no lopta je otišla u korner te je ostalo 1:0 za Tursku što je bio rezultat s kojim se otišlo na odmor.

U 51. minuti susreta Arnautović je propustio veliku šansu, našao se oči u oči sa Gunokom, ali je turski golman zaustavio njegov udarac. Osam minuta kasnije Turci su udvostručili prednost na stadionu u Leipzigu, a postigli su gol na gotovo preslikan način kao i prvi put.

Guler je centrirao, a Demiral je postigao drugi pogodak na meču i udvostručio prednost selekcije Vincenza Montelle. Mnogi su mislili da je posao završen, no tako nisu mislili Austrijanci koji su u 66. minuti smanjili prednost Turske.

Nakon ubacivanja Sabitzera, Posch je spustio loptu za Gregoritscha, a rezervista Austrije je pogodio mrežu Gunoka i smanjio prednost Turske.

Do kraja je Turska bila pod silovitim pritiskom, ali se uspjela odbraniti te plasirati u četvrtfinale gdje ih čeka Nizozemska koja je danas pobijedila Rumuniju rezultatom 3:0.

Rezultat i strijelci:

Austrija - Turska 1:2 (Gregoritsch 66' / Demiral 1', 59')

Utakmica Austrija - Turska iz minute u minutu:

Kraj utakmice u Leipzigu, Turska ide dalje.

94' - ŠANSA UTAKMICE ZA AUSTRIJU! Baumgartner je bio sam ispred Gunoka, ali je golman Turske fenomenalno zaustavio njegov udarac.

90' - Četiri minute nadoknade.

83' - Irfan Can Kahveci je u igri umjesto Orkuna Kokcua.

78' - Arda Guler izlazi iz igre nakon dvije fantastične asistencije kao i Kenan Yildiz, a na terenu su Okay Yokuslu i Kerem Akturkoglu.

75' - Udarac Grillitscha hvata Gunok.

67' - Nakon ubacivanja Sabitzera, Posch je spustio loptu za Gregoritscha, a rezervista Austrije je pogodio mrežu Gunoka i smanjio prednost Turske.

66' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Austrija je smanjila prednost Turske.

65' - Grillitsch i Wober mijenjaju Lienharta i Laimera.

59' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Turska je postigla drugi gol i to ponovo nakon prekida. Guler je centrirao, a Demiral je postigao drugi pogodak na meču.

58' - Mijenja sada i Montella, umjesto Yukseka u igri je Ozcan.

54' - Sada je Posch šutirao, ali je Demirel izblokirao njegov udarac, ostaje 1:0 za Tursku.

53' - Laimerov udarac lijevom nogom otišao pored gola Gunoka.

51' - KAKVA ŠANSA ZA AUSTRIJU! Posch je uposlio Arnautovića koji je bio oči u oči sa Gunokom, ali je turski golman zaustavio njegov udarac.

46' - Dvostruka izmjena u Austriji na startu drugog dijela. Van igre su Mwene i Schmid, a šansu su dobili Prass i Gregoritsch.

Poluvrijeme u Leipzigu.

45' - Minuta sudijske nadoknade.

42' - Žuti karton za Yukseka.

35' - Turska čuva stečenu prednost, Austrija ne može ugroziti gol Gunoka.

25' - Sada je još jednom šutirao Demiral, ali je njegov udarac otišao preko gola.

24' - Reaguje Lienhart i izbacuje loptu u novi udarac iz ugla.

24' - Malo zatišje na Red Bull Areni u Leipzigu, Turska je sada dobila korner.

7' - Lienhart nakon kornera šutira preko gola.

5' - KAKVA ŠANSA ZA AUSTRIJU! Zamalo je Demiral pogodio svoju mrežu, ostaje 1:0 za Tursku.

3' - Prijeti Austrija na drugoj strani preko Baumgartnera čiji udarac odlazi pored gola.

2' - Arda Guler je izveo korner, a nakon karambola u kaznenom prostoru Austrije, Demiral je pogodio mrežu golmana Austrije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

1' - GOOOOOOOOOOOOOOOOL! Turska je povela već u prvoj minuti utakmice.

1'- Počela utakmica u Leipzigu.

20:55 - U toku je intoniranje nacionalnih himni.

20:45 - Glavni sudija meča je Artur Soares Dias iz Portugala sa pomoćnicima Paulom Soaresom i Pedrom Ribeirom također iz Portugala dok je četvrti sudija Ukrajinac Mikola Balakin.

U VAR sobi su Portugalac Tiago Martins zajedno sa Špancem Juanom Martinezom Munuerom i Italijanom Massimilianom Irratijem.

20:35 - Selektori Austrije i Turske Ralf Rangnick i Vincenzo Montella su odabrali početne postave za današnji duel.

Austrija: Pentz; Posch, Danso, Lienhart, Mwene; Seiwald, Sabitzer, Laimer, Baumgartner, Schmid; Arnautović. Na klupi su ostali: Lindner, HEdl, Wober, Prass, Grillitsch, Gregoritsch, Querfeld, Kainz, Daniliuc, Seidl, Weimann, Entrup, Grull.

Turska: Mert Gunok; Mert Muldur, Abdulkerim Bardakci, Merih Demiral, Ferdi Kadioglu; Ismail Yuksek, Kaan Ayhan, Baris Alper Yilmaz, Orkun Kokcu, Kenan Yildiz; Arda Guler. Na klupi su ostali: Altay Bayindir, Ugurcan Cakir, Zeki Celik, Okay Yokuslu, Kerem Akturkoglu, Cenk Tosun, Yusuf Yazici, Ahmetcan Kaplan, Salih Ozcan, Irfan Can Kahveci, Semih Kilicsoy, Yunus Akgun, Bertug Yildirim.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba dobrodošli na tekstualni prijenos posljednje utakmice osmine finala Evropskog prvenstva između Austrije i Turske.Turska nakon drame izbacila Austriju i zakazala četvrtfinale s Nizozemskom