Selektor Zmajeva
0

Barbarez o izostavljanju standardnih igrača sa spiska: Nećemo trpiti neke stvari što se tiče terena

E. K.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Sergej Barbarez je na početku današnje press konferencije istakao da nije zadovoljan s Dennisom Hadžikadunićem.
Kazao je kako kompletan stručni štab nije bio zadovoljan s nogometašem HSV-a te da zbog toga njega nema na spisku reprezentacije Bosne i Hercegovine za utakmice protiv Njemačke i Mađarske.

Na novom spisku reprezentacije BiH nema između ostalog Kenana Pirića, Dennisa Hadžikadunića, Radeta Krunića i drugih.

"Mi neke stvari nećemo više trpiti što se tiče terena, a i izvan terena. S Dennisom kompletan stručni štab nije bio zadovoljan što se tiče terena, a onda dolaze i izjave od oca, majke, sestre, drugarice, žene jer te stvari utiču na nas i na njihove kolege. To više neće dolaziti u obzir, ali 90 posto je u vezi s terenom. Nismo bili zadovoljni s njim, ali ga ne treba zaboraviti. O njemu čitav staff ima isto mišljenje, to je odluka cijelog staffa, jednoglasna o svemu. Nije odluka za ili protiv nekoga nego za reprezentaciju Bosne i Hercegovine", rekao je Barbarez i dodao:

"Nije ovo rigorozna mjera nego nešto sasvim normalno, ovo nije smak svijeta, imamo 23 igrača na spisku i oni zaslužuju da budu u ovom sastavu, ne radi se ništa pojedinačno prema nekome. Sa svima komuniciramo, tražimo reakciju od njih i moram reći da se jedini Haris Hajradinović udostojio da me zovne i da ispriča priču njegove strane. Samo kroz komunikaciju možemo napredovati, to su neke stvari koje imaju veze s disciplinom i to sigurno nećemo tolerisati".

Zadovoljan je selektor sa formom reprezentativaca te je istakao da će u oktobarskom i novembarskom ciklusu ekipa biti još spremnija.

"Što se tiče trenutne forme, ja sam vrlo zadovoljan, imamo Benjamina jedinog koji ne igra, a Tabaković je promijenio klub i sistem. Malo mu je klub u krizi, jučer nije igrao nikako. Dario nije standardan, a i to ima veze s njegovim transferom. Ostali su svi standardni i ja stalno kucam o drvo i stalno sam prezadovoljan što će u oktobarskom i novembarskom ciklusu biti još spremniji", poručio je naš selektor i zatim nastavio dalje.

"Opet se ponavljam, nisu ovo stegovne mjere, naše je pravo da izaberemo 23 igrača, to smo uradili i smatramo da su ova 23 trenutno u prednosti. Nikakve lične stvari, ne volim više nekoga od nekog drugog, to ne postoji. Ovo je najbolje što imamo trenutno".

Barbarez traži da se bude realan i umjeren u svojim prognozama.

"Vrijeđa me kad neko kaže 'vrijeme je da nekog pobijedimo'. Hajde da postanemo od danas realni, dođite s nama pa gledajte sve naše treninge i utakmice pa onda utakmice protivnika i onda ćemo pričati o tome. Nismo džaba tu gdje jesmo, mi smo tu presjekli i nijednu utakmicu nećemo otići i reći ovdje smo da nas neko 5:0 pobijedi. Do 88. minute smo bili u igri s Nizozemskom, rizikovali smo s dva napadača i primili dva gola koja nas u staffu ne interesuju", kazao je Barbarez i otkrio da još nema idealni sastav.

"Ja bih volio da imam 11 igrača i da kao Ancelotti saopštim sastav dan prije. Trebaju godine da se nešto napravi, a mi bismo poslije pet utakmica tražili rezultat protiv nekih reprezentacija. Imamo zadaću da ove momke dovedemo na neki nivo, ne radi se o momentalnoj situaciji, već tražimo igrače koji će biti kostur reprezentacije sljedećih 10 godina. Trening je jedno, a utakmice su druga stvar. Imat ćemo 3-4 ozbiljna treninga koji će donijeti svoju odluku o potencijalnim sastavima. Bio sam oduševljen s Barišićem, trebao je igrati sigurno, ali se povrijedio pred prve utakmice i onda smo ga opet gledali i bilo je totalno suprotno od onoga što smo ranije vidjeli. Nismo ga pozvali pa je bio ljut".

Otkrio je također selektor da nije bio zadovoljan s mnogim stvarima na okupljanju te da se te stvari moraju promijeniti.

"Okupljanje je zakazano za 7. oktobar, do 16:00 sati. Onaj ko zakasni minutu, neće biti u reprezentaciji. Na posljednja dva okupljanja mi se mnogo toga nije svidjelo i to moramo promijeniti. Ponuđeno im je od nedjelje 18:00 sati do ponedjeljka u 16:00 da svi budu tu", rekao je Barbarez i završio za kraj.

"Pripreme su u Sarajevu jer Zenica ne zadovoljava uslove smještaja i terena. Zato smo u Sarajevu, posljednji trening će biti u Sarajevu, na Grbavici jer nisam za vožnju, to mi ne odgovara nikako. Imamo povratne informacije da je teren dobar, Nijemci će trenirati na njemu, a Mađari neće".

Utakmice protiv Njemačke i Mađarske su na rasporedu 11. i 14. oktobra, a oba susreta će se igrati na stadionu Bilino polje.