Pregled nastupa Zmajeva
71

Barbarez objavljuje spisak, situacija mnogo bolja: Napad i odbrana odlični, veznjaci "štekaju"

D. P.
Čeka se novi spisak selektora (Foto: I. L./Klix.ba)
Čeka se novi spisak selektora (Foto: I. L./Klix.ba)
Tek što su se "slegli" utisci od posljednjeg reprezentativnog okupljanja, Sergej Barbarez priprema novi spisak Zmajeva jer je novo okupljanje zakazano za rani dio oktobra kada će u Bosni i Hercegovini gostovati Njemačka i Mađarska.

Zmajevi su u prvom takmičarskom ciklusu pod vodstvom Barbareza poraženi od Nizozemske (5:2) i osvojili važan bod na gostovanju u Mađarskoj (0:0), tako da s dosta optimizma dočekujemo nove dvije teške utakmice u elitnoj grupi Lige nacija.

U Zenici će u rasponu od tri dana, od 11. do 14. oktobra, gostovati selekcije Njemačke i Mađarske, a oba duela igraju se na Bilinom Polju. Sergej Barbarez će spisak reprezentativaca objaviti na konferenciji za medije koja je zakazana za ponedjeljak, 30. septembar u 13 sati u prostorijama Nogometnog saveza BiH u Sarajevu.

Za razliku od nekih ranijih situacija i okupljanja, ovoga puta Barbarez ima mnogo više razloga za zadovoljstvo, a sve zbog odličnih igara Zmajeva širom Evrope i svijeta. Naravno, to još uvijek nije vrhunac forme koja se očekuje od naših nogometaša, ali je napredak evidentan u svim linijama tima.

Golmani nisu vadili loptu iz mreže

Tako su proteklog proširenog vikenda brojni bh. nogometaši odigrali sjajne utakmice i podigli raspoloženje u stručnom štabu Zmajeva.

Krenut ćemo s golmanima. Sva trojica reprezentativaca BiH s posljednjih okupljanja briljiraju u svojim timovima i nisu primili gol proteklog vikenda.

"Jedinica" Zmajeva Nikola Vasilj briljira u Bundesligi i u posljednjem kolu zaustavio je favorizovani RB Leipzig. Zaustavio je pet udaraca i donio svom St. Pauliju veliki bod rezultatom 0:0.

Kenan Pirić je zaustavio prilaze golu i sačuvao svoju mrežu za Antalyaspor protiv Kasimpaše, dok je "clean sheet" uhvatio i Osman Hadžikić za svoj Velež protiv Sloge Meridian, iako nije ni imao mnogo posla.

Kolašinac najveće pojačanje

Odbrana također igra veoma dobro, a tu bi Barbarez trebao imati veliko pojačanje za naredno okupljanje. Naravno, riječ je o najboljem defanzivcu kojeg BiH ima, oporavljenom Seadu Kolašincu koji se vratio nakon skoro dva mjeseca pauze i pokazao o kakvom igraču se radi.

Kolašinac je odigrao fantastično u Ligi prvaka s Atalantom, zaustavio moćni Arsenal i izvukao bod svog tima (0:0).

Ermin Bičakčić bio je sjajan u pobjedi Braunschweiga nad Furthom rezultatom 2:0. Osim sačuvane mreže, asistirao je kod drugog gola. Isto je učinio i odlični Nikola Katić na gostovanju Zuricha kod Basela u derbiju i pobjedi rezultatom 2:0. Izborio je clean sheet i upisao asistenciju.

Svoju mrežu su sačuvali i Amar Dedić protiv Tirola, te Stjepan Radeljić protiv Šibenika, a starteri redovni su Jusuf Gazibegović, Adrian Leon Barišić, Dennis Hadžikadunić i Nihad Mujakić, ali njihovi timovi ne briljiraju toliko.

Istovremeno, kao alternativne opcije nameću se mladi Tarik Muharemović koji je debitovao za Sassuolo proteklog vikenda, te nekadašnji Zmaj Dario Đumić koji briljira u španskoj Segundi za Eldense i prošlo kolo proglašen je igračem utakmice nakon gola Oviedu.

Džeko i Demirović standardno nezaustavljivi

Za provjerene napadačke opcije Edina Džeku i Ermedina Demirovića ne treba se sekirati. Džeko je proteklog vikenda postigao gol u derbiju protiv Galatasaraya te tako nastavio s odličnom formom, jednako kao i Demirović koji je postigao gol u velikoj pobjedi Stuttgarta nad Dortmundom (5:1).

Džeko je trenutno prvi strijelac turske Superlige s pet golova, a Demirović drugi strijelac Bundeslige sa četiri gola, jednim manje od Harryja Kanea.

Treća napadačka opcija Zmajeva Haris Tabaković polako počinje dobijati minute u Hoffenheimu, te se tako navikavati na veliki prelaz iz drugog u prvi rang njemačkog nogometa.

Vezni red Zmajeva je jedini dio terena koji "škripi" zbog ne toliko velikog angažmana naših igrača, ali i tu ima pozitivnih primjera.

Mlada senzacija i najveći dragulj kojeg BiH ima, 19-godišnji Esmir Bajraktarević, odigrao je dvije utakmice u samo četiri dana za New England. U prvoj je protiv Montreala postigao fantastičan gol, a u drugoj protiv Nashvillea doživio težak poraz (4:0), no bio najbolje ocijenjen igrač svog tima.

Vezni red Zmajeva je jedini dio terena koji "škripi" zbog ne toliko velikog angažmana naših igrača, ali i tu ima pozitivnih primjera.

Mlada senzacija i najveći dragulj kojeg BiH ima, 19-godišnji Esmir Bajraktarević, odigrao je dvije utakmice u samo četiri dana za New England. U prvoj je protiv Montreala postigao fantastičan gol, a u drugoj protiv Nashvillea doživio težak poraz (4:0), no bio najbolje ocijenjen igrač svog tima.

Najbolji nastup od veznog reda Zmajeva proteklog vikenda upisao je Ifet Đakovac u srbijanskoj Superligi. Ovaj Novopazarac je postigao gol i dodao dvije asistencije u pobjedi svog TSC-a protiv Novog Pazara rezultatom 5:2.

Lijepe vijesti dočekao je i Armin Gigović, koji je konačno postao starter u Bundesligi. Nakon prvijenca u dresu Kiela protiv Bayerna pretprošlog vikenda, ovoga puta je nagrađen mjestom u startnoj postavi prvi put nakon prelaska u jednu od najjačih liga svijeta.

Rade Krunić, Denis Huseinbašić, Ivan Bašić i Dženis Burnić bili su starteri u svojim timovima, dok su s klupe ulazili Haris Hajradinović, Dario Šarić i Dal Varešanović.

Benjamin Tahirović još uvijek ne igra za Ajax, ali i tu ima pozitivnih pomaka jer je vraćen u prvi tim nakon što je početak sezone pratio s tribina.

Naravno, treba očekivati i određena iznenađenja u sastavu jer je to selektor Barbarez između redova i najavio na konferenciji za medije u Budimpešti. Ipak, ne očekuju se velike promjene jer se kontinuitet ne može uhvatiti s radikalnim rezovima iz mjeseca u mjesec.