Duel u Budimpešti
207

Barbarezov najmjerodavniji ispit: Zmajevi večeras u Mađarskoj love prve bodove u Ligi nacija

N. M.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra svoju drugu utakmicu u novoj sezoni Lige nacija, a u Budimpešti će gostovati selekciji Mađarske.
Za Zmajeve ova utakmica dolazi nakon debakla na otvaranju sezone u Eindhovenu, gdje ih je rezultatom 5:2 deklasirala Nizozemska, pa će se u Budimpešti pokušati iskupiti navijačima za ovaj debakl.

Ova utakmica bit će najmjerodavniji ispit do sada za novog selektora Sergeja Barbareza, pod čijim su vodstvom Zmajevi dosad igrali samo protiv velesila poput Engleske (poraz 3:0), Italije (poraz 1:0) i Nizozemske (poraz od pomenutih 5:2).

Mađarska je ipak ekipa daleko približnijeg kvaliteta onom koji imaju Zmajevi pa nema sumnje da ćemo na osnovu ove utakmice moći dati najmjerodavniji sud dosadašnjem radu selektora Barbareza.

Igra našeg državnog tima u Eindhovenu izgledala je loše većim dijelom utakmice, Nizozemska je pored pet postignutih golova propustila još nekoliko velikih prilika, no ono što nas ohrabruje jeste ubojitost napadača BiH.

Zmajevima nije bilo potrebno mnogo prilika da postignu dva gola na prethodnoj utakmici, a pogoci su dolazili nakon što su divne asistencije Denisa Huseinbašića i Esmira Bajraktarevića u golove pretvarali Ermedin Demirović i Edin Džeko.

Selektor Sergej Barbarez samo može poželjeti da realizacija šansi naših napadača ostane na takvom nivou, a promjene u timu u odnosu na Nizozemsku definitivno su neophodne.

Barbarez je najavio da će naš tim pokušati igrati svoju igru, ali da je apsolutno oduševljen Mađarima koji su odlična selekcija uprkos teškom porazu od Njemačke 5:0 prije nekoliko dana.

"Sigurno da imamo ideju kako da igramo protiv svakog protivnika, bez obzira s kim igramo i naš cilj je da imamo 'svoje lice'. Mađarska je dobra reprezentacija i zaslužuje ozbiljan respekt. Mađarska je sigurno bolja od nas, ali vjerujemo da možemo pružiti dobru partiju. Mađarska me oduševila na Euru. Trkački, taktički i u svakom segmentu su favoriti protiv BiH", tvrdi Barbarez.

Javnost priželjkuje da u Mađarskoj u bh. timu od prve minute vidi mladog Bajraktarevića, koji je čudesnom asistencijom na debiju protiv Nizozemske zadivio sve i potvrdio da je budućnost reprezentacije.

Za očekivati je da promjene dođu u veznoj i zadnjoj liniji, gdje je Barbarezov tim imao mnogo problema u duelu s Lalama, a zvanični sastav Zmajeva ćemo saznati večeras u 19:30 sati.

Što se Mađarske tiče, ona je također "nastradala" u prvom kolu nove sezone Lige nacija, pošto je doživjela debakl na gostovanju Njemačkoj.

Nijemci su bili nemilosrdni u Dusseldorfu te su Mađare kući ispratili sa pet golova u mreži, a rezultat je bio 5:0.

Večerašnjim duelom će biti okončan ovaj reprezentativni prozor, a naredni mečevi Lige nacija BiH očekuju u oktobru, kada dočekujemo Njemačku i Mađarsku.

Utakmica Mađarska - Bosna i Hercegovina igra se od 20:45 sati na Puškaš Areni u Budimpešti, televizijski prijenos je na BHT1, dok ćete tekstualni moći pratiti na portalu Klix.ba.