Kraj jedne ere
127

Bartomeu odlazi ako Messi ostane, Barcelona traži 700 miliona eura odštete

N. K.
Lionel Messi (Foto: Twitter) (Foto: EPA-EFE)
Lionel Messi (Foto: Twitter) (Foto: EPA-EFE)
Nogometna vijest dana, mjeseca, a možda i desetljeća je odlazak Lionela Messija iz Barcelone, kluba u kojem je stekao status ikone. Messi je večeras obavijestio klub da želi otići, odnosno iskoristiti klauzulu po kojoj može napustiti klub besplatno ovog ljeta.
Širom svijeta se pisalo o odluci Messija, a nove informacije dolazile su iz minute u minut. Na portalu Klix.ba mogli ste uživo na jednom mjestu pratiti sva dešavanja iz Barcelone.

23:30 - Predsjednik Barcelone Josep Maria Bartomeu spreman je povuči se sa funkcije ukoliko Lionel Messi pristane da ostane u katalonskom klubu, prenosi BBC. Podsjetimo, argentinski reprezentativac je odlučio da iskoristi opciju iz ugovora, koja mu omogućava jednostrani prekid saradnje na kraju svake sezone. Međutim, katalonski klub neće pustiti igrača za manje od 700 miliona eura, koliko je u njegovom ugovoru predviđeno kao nadoknada u slučaju prijevremenog odlaska.

Sigurno je da nam slijedi nekoliko izuzetno uzbudljivih dana.

22:45 - "Mogu oni govoriti da pregovaraju, ali je Messi otišao onog trenutka kad je klubu poslao poruku. To se neće promijeniti. Ne sviđa mi se način na koji odlazi, ali mislim da pravnih problema neće biti. Ugovori su se promijenili zbog koronavirusa i mislim da će FIFA pomoći Messiju da ode", rekao je Juan Ignacio Gallardo, glavni urednik Marce.

22:30 - Ispred Nou Campa navijači pjevaju pjesme Messiju

"Volimo te! Ostani!", čuje se na ulicama Barcelone.

21:50 - Barcelona je odgovorila Messiju i poručila mu da želi da završi karijeru na Nou Campu. Messiju su pojasnili da ima važeći ugovor do ljeta sljedeće godine i da može otići uz odštetnu klauzulu od 700 miliona eura.

21:30 - Novinar TyC-a, televizije koja je prva objavila vijest, javlja da je sastanak u klubu završen. Neki članovi upravnog odbora podnijeli su navodno ostavke, a drugi predlažu izglasavanje nepovjerenja Bartomeuu.

21:00 - Luis Suarez odgovorio je Puyolu na njegovu objavu na Twitteru tako što mu je zapljeskao putem emotikona.

20:50 - Oko Nou Campa počeli su se okupljati očajni navijači Barcelone.

20:40 - Barcelona je potvrdila Associated Pressu da je primila Messijev faks i da je on zatražio odlazak.

Inače, Messi je imao klauzulu u ugovoru prema kojoj je do kraja prošle sezone, odnosno do 31. maja, mogao otići kao slobodan igrač. Nije se očekivao ovakav razvoj događaja pa se Messiju automatski produžio ugovor na još jednu sezonu uz odštetnu klauzulu od 700 miliona eura. Španski novinari sad tvrde da Messi želi odmah otići kao slobodan igrač jer da sezona zbog epidemije s koronavirusom traje do kraja augusta i da se ugovor nije mogao produžiti.

20:35 - Messi je navodno klub obavijestio da neće dolaziti ni na treninge.

20:30 - Italijanski novinar Fabrizio Romano potvrdio je da je Messi najavio odlazak te da je u klubu trenutno sastanak o daljnjim koracima koji će se poduzeti.

20:20 - Prvu podršku trenutnom Barcinom kapitenu putem Twittera dao je još jedan legendarni kapetan Carles Puyol.
"Poštovanje i divljenje, Leo. Sva moja podrška, prijatelju", kratak je bio Puyol.

Njih dvojica su zajedno igrali od 2004. do 2014. i u tih deset godina osvojili su čak 20 trofeja, između kojih šest naslova španskog prvaka i tri Lige prvaka.