Nova teška noć
512

Zmajevi porazom od Mađarske u Zenici došli na prag ispadanja iz elitne Lige nacija

D. P.
Vrlo bitan meč za obje selekcije (Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Mađarske u jednom od ključnih duela za opstanak u društvu najboljih Lige nacija. Mađari su slavili rezultatom 2:0 u Zenici.

Osokoljena solidnom partijom protiv favorizovanih Nijemaca, te remijem protiv iste selekcije Mađarske prije mjesec dana u Budimpešti, nogometna reprezentacija BiH s dosta više optimizma dočekala je Mađare u Zenici, ali to na kraju nije donijelo rezultat.

Početak utakmice najavljivao je dobar rezultat za Zmajeve. Već u 30. sekundi Jusuf Gazibegović je iskoristio grešku odbrane gostiju, ali je šutirao pored gola.

Uslijedila su dva dobra pokušaja Mađara, a onda i najbolja akcija za BiH na utakmici. Haris Hajradinović je u 14. minuti ostavio sjajnu povratnu loptu za Benjamina Tahirovića, ali njegov šut odlazi pored stative Mađara.

Nakon te dvije šanse za BiH, gosti su se razigrali i pokazali da su u Zenicu došli po tri boda. Pokušavali su Bolla i Varga za goste, ali je njihove udarce ukrotio golman Vasilj.

Kada se u finišu prvog poluvremena smirila situacija na terenu, primili smo gol u najgorem mogućem trenutku. Zsoltan Nagy je gurnuo sjajnu loptu za Dominica Szoboszlaija, a veznjak Liverpoola iz okreta pogađa mrežu BiH.

Do odlaska na odmor Edin Džeko je mogao poravnati rezultat, ali je bio neprecizan nakon udarca u sudijskoj nadoknadi. Šutirao je preko gola, a poluvrijeme je završeno rezultatom 1:0 za goste.

Drugo poluvrijeme nije moglo gore početi po Zmajeve. Debitant Nail Omerović, koji je ušao u igru na poluvremenu, skrivio je jedanaesterac nakon samo pet minuta debija, a Szoboszlai je drugi put večeras matirao našeg golmana.

U narednom napadu BiH se mogla vratiti u igru. Edin Džeko je ostao sam pred golom Mađara, ali je njegov udarac glavom divno odbranio Dibusz.

Džeko je u još dva navrata pokazao zašto je i dalje nezamjenjiv član naše reprezentacije, pa je do kraja bio i jedina prijetnja po gol Mađara. Ipak, golman Dibusz je u oba navrata izlazio kao pobjednik, a posebno se izdvaja odbrana nakon Džekinog pokušaja petom iz 70. minute.

Do kraja utakmice Mađari su lako sačuvali prednost i tako došli do velike pobjede protiv Zmajeva. BiH je sada posljednja na tabeli sa samo jednim bodom, dok su Mađari skočili na pet bodova i sigurni su na trećem mjestu.

To znači da se Zmajevi gotovo pa sigurno opraštaju od elitne lige ovog takmičenja. Preostali su nam dueli protiv Nizozemske i Njemačke, a tu bi nam trebale dvije pobjede za opstanak u eliti Lige nacija. U narednom duelu BiH gostuje Njemačkoj 16. novembra.

Tako je okončana još jedna teška noć za navijače reprezentacije BiH kojih je mnogo već dugi niz godina. Rezultata nema, a navijači su svoje rekli - izašli su s tribina već desetak minuta prije kraja susreta.

Rezultat i strijelci:

BiH - Mađarska 0:2 (Szoboszlai 38', 50')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90' - Četiri minute sudijske nadoknade.

87' - Nezadovoljni navijači BiH izlaze sa stadiona nekoliko minuta prije isteka regularnog toka utakmice.

82' - Zmajevi su ponovo tražili penal jer je jedan od Mađara igrao rukom nakon ubačaja Šarića, ali je Taylor ponovo odmahnuo rukom.

79' - Barbarez je izvršio posljednje dvije izmjene. Šarić i Bašić su ušli umjesto Hajradinovića i Tahirovića.

76' - Miran dio utakmice, u međuvremenu je Huseinbašić postao treći igrač sa žutim kartonom u našoj selekciji.

70'- Džeko petom zamalo pogodio mrežu Mađara. Pokušao je nakon ubačaja Hajradinovića, ali golman Mađarske odbija u korner.

69' - "Savez napolje" odjekuje s tribina.

65' - Pokušaj Džeke nakon duela s dvojicom igrača Mađarske, ali direktno u golmana gostiju.

64' - Burnić i Gigović su izašli iz igre, a na terenu su Tabaković i Huseinbašić.

58' - Zmajevi su krenuli na sve ili ništa i igraju vrlo ofanzivno. Hitno je potreban gol koji bi nas vratio u igru.

54' - Najbolja šansa za Zmajeve! Džeko je nakon slobodnog udarca ostao sam u kaznenom prostoru Mađarske, ali je njegov šut glavom odbranio golman gostiju.

50' - GOL! Mađari su preko Szoboszlaija s bijele tačke udvostručili prednost.

49' - Penal za Mađarsku! Nail Omerović je srušio protivnika u prvom ispitu za reprezentaciju.

46' - Prvi korner za Zmajeve nakon prodora Bajraktarevića.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Selektor Sergej Barbarez je u igru uveo debitanta Naila Omerovića umjesto Jusufa Gazibegovića.

Kraj prvog poluvremena, gosti imaju minimalnu prednost.

45' - Sjajna šansa za Džeku! Kada nema organizovane akcije, tu je Džeko da sam nešto "izmisli". Napravio je dva sjajna driblinga, namjestio se na desnu nogu i šutirao malo preko gola gostiju.

43' - Završnica prvog dijela. Nažalost, gol smo primili u najgorem mogućem trenutku i nakon njega se pokušavamo vratiti u igru, no ne možemo odgovoriti nekom smislenom akcijom.

38' - GOL! Mađarska je povela. Szoboszlai je dobio odličnu loptu na lijevu stranu od Nagyja i onda iz okreta pogodio za vodstvo svoje selekcije. Čini se da je naša odbrana potpuno razočarala u ovoj situaciji.

38' - Bilino Polje je kivno na sudiju Taylora. Sada nije dosudio prekršaj na sredini terena za Tahirovića, a u nastavku je Sallai zamalo pogodio mrežu Zmajeva. Srećom, njegov šut s vrha šesnaesterca odlazi pored gola.

37' - Zmajevi traže penal! Bičakčić je pao u skoku, ali za sudiju Taylora to nije bilo dovoljno da se pokaže na penal. Cijeli stadion je tražio reakciju iz VAR sobe, ali je nije bilo.

35' - Szoboszlai šutira visoko preko gola. Na svu sreću, ovo nije bilo u njegovom stilu i Zmajevi su se spasili.

34' - Slobodan udarac za Mađarsku na samoj ivici šesnaesterca. Bit će to opasno po naš gol.

32' - Pokušaj gostiju ponovo nakon centaršuta, Sallai je ubacio na lijevu stranu za Nagyja, ali je on nije uspio skrenuti u gol.

31' - Gužva u kaznenom prostoru Mađara nakon slobodnog udarca Burnića, ali nakon nekoliko odbijenih lopti, ona je završila u rukama golmana gostiju.

27' - Mađarska sve jače napada, odbrana Zmajeva definitivno ima problema s niskim centaršutevima sa strana. Ipak, golman Vasilj je zasad na odličnom nivou.

24' - Prvi žuti karton na utakmici dobio je Katić. Nažalost, to mu je drugi u ovom ciklusu, pa neće igrati naredni susret protiv Njemačke.

23' - Još jedna impresivna reakcija Vasilja, boksovao je loptu ispred napadača Mađarske koji je bio u mat-poziciji pred našim golom.

20' - Roland Sallai je imao solidnu situaciju u našem kaznenom prostoru, ali je lijevom nogom šutirao iz voleja visoko preko gola.

16' - Bajraktarević je nakon sjajnog prodora izborio slobodan udarac, ali centaršut nije bio baš najbolji.

14' - Nova sjajna prilika za BiH! Kakva šteta! Hajradinović je sjajno ostavio povratnu loptu za Tahirovića, ali njegov šut po podu odlazi pored gola gostiju. Golman Mađarske je već bio matiran i ne bi imao nikakve šanse da odbrani.

13' - Vasilj spašava Zmajeve! Bolla je nakon prekida uhvatio volej i šutirao, ali je golman BiH odlično odbranio.

12' - Prvi korner na utakmici izvode gosti.

9' - Prva poluprilika za Mađare, šutirao je Varga, ali je spreman bio Vasilj na golu Zmajeva.

5' - Dobar početak Zmajeva. Sada još nekoliko opasnih napada i lopta je više na polovini mađarske selekcije.

1' - Šansa za Zmajeve u 30. sekundi! Gazibegović je došao u priliku nakon greške u odbrani gostiju, ali je šutirao pored gola iskosa s desne strane. Idemo nastaviti jako!

1' - Počeo je susret. Sretno Bosno i Hercegovino!

20:40 - Nogometaši predvođeni čuvenim sudijiom Anthonyjem Taylorom (Engleska) izlaze na teren. Igrat će se u sjajnoj atmosferi pred navijačima oba tima, iako tribine nisu popunjene do posljednjeg mjesta.

Sve je spremno za početak utakmice Bosna i Hercegovina - Mađarska. Duel se igra u četvrtom kolu Lige nacija i jedan je od presudnih za Zmajeve jer se radi o direktnom okršaju u borbi za opstanak u društvu najboljih. Mađarska je u prednosti jer ima bod više i odgovara joj čak i remi u Zenici, dok bi Zmajevi trebali ići na pobjedu.

Poznati su sastavi za večerašnji duel, a selektor BiH Sergej Barbarez mnogo je rotirao, što je i očekivano s obzirom na umor i suspenzije iz duela od prije tri dana protiv Njemačke.

BiH: Vasilj, Gazibegović, Bičakčić, Katić, Kolašinac, Burnić, Hajradinović, Gigović, Tahirović, Bajraktarević i Džeko.

Na klupi su: Hadžikić, Zlomislić, Mujakić, Kulašin, Huseinbašić, Tabaković, Bašić, Omerović, Šarić i Radeljić.

Mađarska: Dibusz, Nikitscher, Fiola, Orban, Schafer, Bolla, Zs. Nagy, B. Varga, Szoboszlai, Botka i Sallai.

Na klupi su: Ba. Toth, Szappanos, Szucs, Balogh, Schon, A. Nagy, Adam, Gera, P. Dardai, Gazdag, Kata, Csoboth.

Kako će izgledati izmijenjena formacija Zmajeva?

Ono što se može pretpostaviti za postavu Zmajeva, koja je prošla kroz brojne promjene u samo tri dana, trebalo bi ličiti na 4-4-2 s Harisom Hajradinovićem blizu Edina Džeke u napadu, dok će Esmir Bajraktarević i Dženis Burnić napadati po krilima.