Kapitenska reakcija
207

Džeko poziva i saigrače da se zapitaju: Treba učiti iz grešaka, ali nama je predugo potrebno

D. P.
Džeko ne može biti zadovoljan (Foto: T. S./Klix.ba)
Džeko ne može biti zadovoljan (Foto: T. S./Klix.ba)
Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko nije bio zadovoljan nakon novog poraza Zmajeva, ovoga puta od Mađarske na Bilinom Polju.

Mađari su golovima Dominika Szoboszlaija slavili rezultatom 2:0 i tako gurnuli BiH ka ispadanju iz elitne grupe Lige nacija.

Sve što su Zmajevi napravili i u četiri navrata zaprijetili gostima, djelo je Edina Džeke. Ipak, ni to nije bilo dovoljno da drama uđe u ovaj susret.

"Promijenili smo, pokušali nešto drugačije jer nije bilo Demirovića i još dva igrača s Barišićem i Dedićem. Krenuli smo jako dobro, imali smo dvije šanse i htjeli smo da igramo. Nakon te dvije šanse, ne znam šta se desilo. Ušli smo u njihov ritam u kojem su igrali samo na duge lopte, a mi smo ušli u tu njihovu igru. Da li smo se plašili, ne znam, ali nije bilo potrebe jer smo dobro počeli. Na ovakvom nivou i u ovakvoj grupi, greške se kažnjavaju i svaka greška te košta, pa se moraš dobro poderati da bi postigao gol", rekao je Džeko za početak.

Kapiten Zmajeva ističe da su ključne bile greške, ali i da je dosta više opravdanja te da se konačno očekuju pobjede.

"Nogomet je igra grešaka. Da ih nema, ne bi bilo golova. Treba nekada i pogriješiti da bi sljedeći put napravio nešto dobro. Ne treba se plašiti toga. Nije lagano jer je bilo toliko poraza u prošle dvije godine. Danas se možda očekivala prva pobjeda nakon dugo vremena i možda je i to utjecalo da imamo pritisak. Kada igraš tako, teško možeš pobijediti i desi ti se to da te neko kazni", ističe Džeko i dodaje:

"Idemo dalje, mislim da trebamo učiti iz grešaka, ali nama dugo treba da naučimo. I mi igrači trebamo se zapitati malo i da vidimo šta radimo na terenu. Trka, požrtvovanost, sve je to lijepo, ali treba ubaciti nekad i malo više kvaliteta bez straha, pa i ako se pogriješi, to je nogomet", zaključio je naš kapiten.

Za kraj, Džeko je najavio posljednja dva duela u grupi, duele s Njemačkom i Nizozemskom.

Gazibegović i Tahirović su imali te dvije šanse i nije se okrenula sreća na našu stranu. Mislim da se vidjelo i na Mađarskoj kad smo krenuli prvih 10 minuta, da im nije bilo svejedno. Jednostavno je to njima više odgovaralo. Sve lopte koje su padale oko mene, oni su kupili. Treba biti realan, ove ekipe u A diviziji su par nivoa iznad nas, ali se ne treba predavati prije utakmice. U svakoj utakmici smo bili tu skoro do kraja i imali pozitivan rezultat. Imamo te dvije utakmice i trebamo ih maksimalno iskoristiti kako bi bilo veliko iskustvo za ekipu", rekao je Džeko.

Istovremeno, najmlađi član reprezentacije Esmir Bajraktarević odigrao je prvi cijeli meč za Zmajeve. Mladi igrač New England Revolutiona smatra da je moglo bolje, ali i da Zmajevi nisu toliko loše odigrali.

"Mislim da je bila dobra utakmica, u prvih 20 minuta smo igrali dobro. Glupe greške su se desile, male stvari koje moramo popraviti. Mislim da mi je prva želja bila da ostvarimo dobar rezultat, a ja mogu samo da učim jer imam 19 godina i može biti samo bolje. Stariji igrači u ovoj ekipi mi pomažu, poput Džeke, Bičakčića i Kolašinca. Na meni je da ostanem hladne glave i samo da igram", poručuje ovaj 19-godišnjak.