Pas je sve što ima
191

Bivši igrač Lazija danas je beskućnik, živi na ulici sa psom i potrebna mu je pomoć

D. P.
Schilacci živi na ulicama rodnog grada (Foto: Screenshot)
Schilacci živi na ulicama rodnog grada (Foto: Screenshot)
Nekadašnji nogometaš italijanskih prvoligaša Lazija i Palerma Antonio Maurizio Schillaci danas je beskućnik na Siciliji, a sve što ima je nerazdvojni prijatelj pas Ciccio.

Schillaci (62) je igrao u Seriji A tokom 1980-ih, a karijeru je završio 1993. godine u Licati. Ovaj napadač je osim velikana poput Lazija i Palerma igrao za Rimini, Messinu i Juve Stabiju, ali su ovisnost o drogama i teške povrede prekinule karijeru znatno ranije nego što bi trebalo.

Posljednje godine karijere poklopile su se s njegovim borbama s ovisnošću o drogama, uključujući kokain i heroin. Sada, sa 62 godine, vratio se u svoj rodni Palermo na Siciliju.

Međutim, Maurizio Schillaci treba pomoć. Nekadašnji nogometaš živi na ulicama Palerma zajedno sa psom Cicciom, bez doma, a grupa zabrinutih volontera pokrenula je kampanju pomoći.

Volonterka Giusy Caldo pozvala je na dodatnu pomoć za nekadašnjeg napadača Lazija i njegovog psa.

"Kao što znate, pomažemo Mauriziju Schillaciju, beskućniku sa psom na Piazzi Verdi. Prolazi kroz zdravstveni program zaštite i testove, a mi mu pomažemo i oko njegovanja psa. Maurizio je značajno neuhranjen. Dosadilo mu je jesti kupovnu hranu, rekao mi je da mu nedostaju okusi doma", poruliča je Caldo i pozvala na organizovanje rada u smjenama kako bi neko kuhao i donosi domaću hranu.

Drugi mještani Palerma organizovali su se kako bi brinuli o Schillacijevom psu kada treba ići na preglede u bolnicu.

Zanimljivo, Maurizio Schillaci je prvi rođak legendarnog italijanskog napadača Salvatorea Tota Schillacija, autora šest golova na Svjetskom prvenstvu 1990. godine.

U teškoj situaciji je i Toto Schillaci pošto mu je dijagnostikovan rak debelog crijeva i početkom septembra je ponovo primljen u bolnicu.