U Srbiji
179

Bivši igrač Želje komentirao Ligu prvaka i šokirao javnost rasističkim izjavama

E. B.
Rade Bogdanović, nekadašnji nogometaš Željezničara, šokirao je javnost rasističkim izjavama koje je dao gostujući na državnoj televiziji Srbije (RTS).

Bogdanović je sinoć bio gost u studiju RTS-a i komentarisao je susret između Barcelone i Borussije Dortmund.

Na poluvremenu je najprije održao monolog o napadaču Barce Ousmaneu Dembeleu, a potom nije birao riječi kada je govorio o tamnoputim igračima njemačke ekipe.

Najprije je govorio o apsurdu da Dembele košta 150 miliona eura.

"Čovjek je plaćen s bonusima 150 miliona eura. Toliko treba Kliničkom centru Srbije da se totalno renovira kako bi se sedam miliona stanovnika Srbije kvalitetno liječilo. Barcelona mu je prvo angažovala nutricionistu da mu objasni da se ne treba hraniti u restoranima brze hrane. Onda su mu angažovali psihijatra da mu objasni da je profesionalni nogometaš i da po noći ne smije da gleda porniće i da sa svojim rođacima organizuje takmičenje u videoigrama", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je potom konstatovao da je Borussia ispala iz forme jer je trener Lucien Favre odlučio igrati s crncima i u odbrani.

"Oni su ispali iz forme još u aprilu pred završnicu Bundeslige kad je trener odlučio da igra u zadnjoj liniji sa četiri crnca. Tad mu je krenulo sve niz vodu i nije se oporavio do danas. On je već 'pečen' i mislim da su njemu dani već odbrojani", rekao je Bogdanović.

Bogdanović je važio za jednog od najtalentovanijih igrača Željezničara krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Debitovao je sa 17 godina, a po izbijanju rata 1992. godine je napustio Grbavicu i otišao u Južnu Koreju. Vrhunac karijere doživio je u sezoni 1997/1998. kada je potpisao za Atletico Madrid. Također, od 1998. do 2002. je nastupao za njemački Wolfsburg.