Novi historijski potez
56

Bivši nogometaš danas postaje prvi tamnoputi sudija u Premiershipu nakon 15 godina

D. P.
Allison je igrao za brojne engleske klubove, a sada im sudi (Foto: EFL)
Allison je igrao za brojne engleske klubove, a sada im sudi (Foto: EFL)
Samo tri dana nakon što je Rebecca Welch postala prva sutkinja u najjačoj ligi svijeta, čelnici Premier lige imenovali su Sama Allisona da dijeli pravdu na utakmici Sheffield Uniteda i Lutona.

Rebecca Welch je dijelila pravdu na utakmici Fulhama i Burnleya za vikend te tako postala prva žena koja je sudila utakmicu najelitnijeg evropskog takmičenja. Danas su čelnici lige odlučili izvesti još jedan historijski potez imenovanjem Sama Allisona za sudiju duela na Bramall Laneu.

Allison će postati prvi tamnoputi sudija nakon 15 godina i tek drugi u historiji koji sudi utakmicu Premier lige. Posljednji put jedan tamnoputi sudija dijelio je utakmicu 2008. godine, a u pitanju je Uriah Rennie, koji se oprostio u tadašnjoj pobjedi Liverpoola nad Tottenhamom 2:0.

Ovaj 42-godišnji sudija tek je ove sezone imenovan za Championship, odnosno drugi rang engleskog takmičenja. Svoj posao je očigledno obavljao odlično pa je danas dobio priliku da sudi i Premier ligu.

Zanimljivo, riječ je o bivšem nogometašu. Tokom igračke karijere promijenio je brojne klubove igrajući za Swindon Town, Bristol City, Bournemouth i Exeter. Nakon toga, posvetio se poslu sudije, a uporedo je radio i kao vatrogasac.

No, 2020. godine postao je profesionalni sudija nakon što su ga Englezi uključili u Ligu 2. Korak po korak, došao je do Premier lige i danas će zabilježiti svoj debi.