Mečevi kreću u martu
66

Bliži se žrijeb kvalifikacija za SP, Zmajevi će 99 posto biti u trećem šeširu

N. K.
Novi izazovi za Zmajeve (Foto: E. M./Klix.ba)
Novi izazovi za Zmajeve (Foto: E. M./Klix.ba)
Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo održat će se 13. decembra, a prve utakmice na rasporedu su u martu naredne godine.

Evropa daje 16 predstavnika pa će kvalifikacije biti podijeljene u 12 grupa iz kojih će pobjednici ići direktno na prvenstvo, dok će svi drugoplasirani uz četiri najbolja tima Lige nacija igrati baraž.

Šeširi za kvalifikacioni žrijeb bit će određeni kada se odigra posljednja utakmica Lige nacija, a uoči zadnjeg ciklusa već 38 zemalja od 54 znaju u kojem će biti šeširu na žrijebu.

Bosna i Hercegovina službeno nije jedna od njih, ali se treba desiti čudo da ne budemo smješteni u trećem šeširu. Preciznije, postoje šanse da završimo u prvom šeširu ako budemo među prve dvije ekipe u našoj grupi Lige nacija. Za to je potrebno u posljednja dva kola da pobijedimo Njemačku i Nizozemsku te da Mađarska i Nizozemska odigraju neriješeno. Zbog toga su šanse 99 posto da ćemo biti smješteni u treći šešir.

U prvom šeširu će sigurno biti Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Nizozemska, Portugal, Italija, Njemačka i Hrvatska.

Trenutne projekcija uoči žrijeba (Foto: Twitter/Football Meets Data)
Trenutne projekcija uoči žrijeba (Foto: Twitter/Football Meets Data)

Samo četiri reprezentacije su sigurne u drugom šeširu, a to su Ukrajina, Turska, Švedska i Vels.

Sigurni u trećem šeširu su Republika Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Island, Sjeverna Irska i Crna Gora.

Četvrti šešir je gotovo kompletan i tu su Luksemburg, Bjelorusija, Armenija, Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Latvija, Farska Ostrva i Litvanija.

Peti šešir je također poznat, a tu su Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Podsjetimo, reprezentacije iz A Lige nacija koje se plasiraju u četvrtfinale takmičenja bit će učesnici kvalifikacionih grupa sa četiri tima, dok će ostale grupe biti sa po pet.