Konferencijska liga
94

Borac osvojio historijski bod protiv Panathinaikosa na startu Konferencijske lige

D. P.
Foto: Sportjournal.gr
Foto: Sportjournal.gr
Nogometaši Borca ostvarili su historijski uspjeh osvojivši bod (1:1) u prvoj utakmici ikada u Konferencijskoj ligi nakon remija s Panathinaikosom na Gradskom stadionu u Banjoj Luci.

Nakon Zrinjskog prošle godine, Borac je drugi tim u historiji bh. nogometa u glavnoj rundi nekog evropskog takmičenja, a večeras je slavni grčki Panathinaikos gostovao u Banjoj Luci.

Gosti su bolje otvorili utakmicu i već iz prve prilike u 11. minuti došli u vodstvo. Anastasios Bakasetas je uhvatio volej na vrhu šesnaesterca nakon ubačaja s lijeve strane i matirao nemoćnog golmana Borca.

Borčev golman Damjan Šiškovski već u narednom napadu spasio je svoj klub nakon što je intervenisao u situaciji jedan na jedan pokušaj Andraža Šporara. To je dalo krila domaćim igračima koji su zaigrali mnogo bolje u nastavku utakmice.

Do odlaska na odmor domaći tim je u nekoliko navrata mogao do poravnanja, a najbliži tome bio je Đorđe Despotović udarcem iz slobodnog udarca u 26. minuti. Lopta je otišla tik pored stative. Rezultatom 1:0 za goste otišlo se na odmor.

Nastavak utakmice u potpunosti pripada Banjalučanima. U 49. minuti erupcija oduševljenja na Gradskom stadionu jer je Despotović pogodio sjajno udarcem glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca.

Borac je mogao do potpunog preokreta samo dvije minute kasnije, ali je volej Sebastiana Herrere divno odbranio golman gostiju.

Nakon toga gosti su preuzeli potpunu kontrolu igre. U dva ili tri navrata mogli su pogoditi gol Borca, ali je prvak BiH imao mnogo sreće.

Golman Šiškovski sjajno je intervenisao u 62. minuti nakon što je ispred njega ponovo sam izašao Šporar, da bi rezervista Tete u 72. minuti iz voleja s 30 metara pogodio stativu.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao, pa je Borac osvojio historijski bod u svom premijernom nastupu u Evropi. U narednom kolu Borac 24. oktobra gostuje APOEL-u u Nikoziji (Kipar).

Rezultat i strijelci:

Borac - Panathinaikos 1:1 (Despotović 49' / Bakasetas 11')

Tabela:

Utakmica iz minute u minutu:

90+1' - Veliki promašaj Ounahija glavom, otišla je lopta tik pored gola Borca.

90' - Četiri minute nadoknade u Banjoj Luci.

85' - Mladenović u velikoj šansi za Panathinaikos, ali brani Šiškovski u korner.

78' - Posljednje izmjene u oba tima, a Borcu je osvježenje neophodno jer gosti sada napadaju svim silama.

72' - Stativa iz voleja Tetea! Zamalo da gosti dođu u novo vodstvo.

68' - Velika šansa za Panathinaikos, ali Šiškovski hvata "živu loptu" iz nogu gostujućeg napadača Šporara.

62' - Nevjerovatan promašaj Šporara. S tačke penala šutirao je pored gola, kada je već golman Borca bio matiran.

58' - Borac igra odlično u ovim trenucima i mnogo je bolji rival na terenu.

52' - Zamalo potpuni preokret. Čudesna odbrana Dragowskog nakon voleja Herrere.

49' - GOOOOOOOOOL! Borac je poravnao preko Despotovića. Napadač Borca je sjajno pogodio glavom nakon ubačaja Herrere iz slobodnog udarca.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

Kraj prvog poluvremena. Iako ima zaostatak od jednog gola, mora se reći da se Borac nije prepao favorizovanog grčkog velikana. Bilo je tu nekoliko dobrih prilika za Banjalučane, ali pretežno šutevima s distance.

43' - Velika šansa za Panathinaikos! Tri puta su gosti šutirali unutar desetak sekundi iz jednog kornera i gužve, a najbolju šansu odbranio je Šiškovski.

37'- Sada ponovo mirniji dio igre. Gosti kontrolišu posjed lopte.

31' - Borac igra mnogo bolje nakon primljenog gola i nekoliko puta zaprijetio je Grcima.

26' - Zamalo eurogol Despotovića! Šutirao je s tridesetak metara iz slobodnog udarca, golman Dragowski je bio matiran, ali lopta odlazi nekoliko milimetara od stative.

21' - Bilo je opasno pred golom Panathinaikosa. Kulašin je dobio loptu na desnu stranu, ali je užasno šutirao iz dobre pozicije preko gola.

19' - Savić pokušava s distance, ali bez problema za golmana Panathinaikosa.

18' - Mirniji period igre nakon vodećeg gola gostiju. Igra se na sredini terena.

13' - Zamalo 0:2! Šporar je izašao sam na golmana Borca, ali mu je Šiškovski odbranio.

11' - GOOOL! Bakasetas pogađa za vodstvo Panathinaikosa iz prve šanse za goste na utakmici. Uhvatio je sjajan volej na vrhu šesnaesterca nakon ubačaja Mladenovića s lijeve strane.

8' - Dobar prodor Kulašina, nakon čega je udarac Savića izblokiran.

6' - Borac prijeti na startu. Srećković je šutirao s vrha šesnaesterca, ali Dragowski hvata loptu.

1' - Počeo je historijski duel za Borac, ali ono što se ističe, jeste vrlo skromna posjeta za duel Konferencijske lige u Banjoj Luci.

Foto: FK Borac
Foto: FK Borac

20:55 - Igrači predvođeni sudijom iz Azerbejdžana izlaze na teren i utakmica će uskoro početi. Iznenađenje u sastavu domaćih je golman Šiškovski, koji počinje umjesto standardnog Manojlovića.

Pred nama je utakmica prvog kola Konferencijske lige između banjalučkog Borca i Panathinaikosa. To će biti prvi, historijski nastup za Banjalučane u nekom od tri elitna evropska takmičenja.

Poznati su sastavi za duel koji počinje u 21 sat na Gradskom stadionu u Banjoj Luci:

Borac: Šiškovski, Herrera, Carolina, Meijers, Vukčević, Skorup, Ogrinec, Savić, Kulašin, Srećković i Despotović. Na klupi su: Manojlović, Ćavić, Datković, Đajić, Hrelja, Kvržić, Marčetić, Nikolov, Pejović, Pihler, Subić i Vranješ.

Panathinaikos: Dragowski, Kotsiras, Ingasson, Schenkeveld, Mladenović, Gnezda Čerin, Maksimović, Đuričić, Bakasetas, Pellistri i Šporar. Na klupi su: Lilo, Jeremejeff, Lodigin, Arao, Baldock, Bregou, Ioannidis, Jedvaj, Mancini, Max, Ounahi i Tete.

Glavni sudija utakmice je Elčin Masijev iz Azerbejdžana, mladi arbitar rođen 1991. godine.Počeo je duel Borca i Panathinaikosa, prijenos pratite na Klix.ba