Premijer liga BiH
117

Borac u derbiju savladao Velež i nastavio siguran pohod ka Evropi

H. H.
Detalji s utakmice između Borca i Veleža (Foto: Mondo.ba)
Detalji s utakmice između Borca i Veleža (Foto: Mondo.ba)
Nogometaši Borca pobijedili su Velež rezultatom 2:0 u derbi susretu 21. kola m:tel Premijer lige i učvrstili su se na poziciji koja vodi u Evropu naredne sezone.
Banjalučani su se nametnuli od starta susreta i bili su bolji rival, a najveća opasnost po gol Rođenih bio je Meleg koji je prijetio u nekoliko navrata. Ipak, najveću šansu domaći tim je propustio u 30. minuti.

Ćorić je probio po desnoj strani, ubacio za Lukića koji sa svega dva metra i to neometan, nije uspio poslati loptu u mrežu.

U prvim minutama nastavka Velež je bio mnogo aktivniji nego što je bio u prvom poluvremenu, ali ponovo je Borac prvi prijetio. U 53. minuti Brkić je ubacio iz slobodnog udarca, ali je Bošnjak glavom šutirao preko gola iako je bio neometan u kaznenom prostoru Veleža.

Samo 120 sekundi kasnije Velež je mogao kazniti promašaje Borca. Dejanović je odigrao povratni pas za Pecu, ali igrač Veleža iz odlične situacije pogodio je vanjski dio mreže.

I onda u 58. minuti Borac je stigao do vodstva. Meleg je šutirao sa 25 metara i pogodio i to nakon što je golman Bogdanović loše reagovao. Lopta je odskočila ispred njega i završila u golu za 1:0.

Rođeni su najbolju šansu za izjednačenje imali u 77. minuti kada je udarac Anđušića odbranio Ćetković, a trijumf domaćih ovjerio je Cvijanović samo dvije minute kasnije.

Nakon ubačaja Lukića s lijeve strane, nije mu bilo teško da loptu pošalje u praznu mrežu za konačnih 2:0. Nakon što je postigao gol protiv bivšeg kluba, Cvijanović ga iz poštovanja ga nije proslavio.

Borac će u narednom kolu gostovati Sarajevu, dok je Velež domaćin Tuzla Cityju.

Rezultat i strijelac:

Borac - Velež 2:0 (Meleg 58', Cvijanović 69')

Tabela: