Drama do samog kraja
11

Borba za Zlatnu loptu: "Insajderi" u koliziji, pojavile se dvije različite liste osvajača

E. B.
Foto: Ballon d'Or
Foto: Ballon d'Or
Dodjela Zlatne lopte će biti upriličena večeras u Parizu s početkom u 20:45 sati a, prvi put u posljednjih desetak godina se sa sigurnošću ne zna ko će dobiti najprestižniji individualni trofej u svijetu nogometa.
Kao i svake godine, nekoliko sedmica prije dodjele nagrade nekako "procuri" ishod glasanja, no ovaj put "insajderi" su koliziji, te internetom kruže dvije verzije glasanja s dva različita pobjednika.

Najraširenija je ona verzija u kojoj je Vinicius Junior najbolji nogometaš svijeta.

Prema toj verziji, napadač Real Madrida je osvojio 630 bodova i trijumfovao je ispred Cityjevog Rodrija (576) i saigrača iz Reala Judea Bellinghama (422).

No, u drugoj verziji je Rodri dobitnik Zlatne lopte. Prema drugom izvoru, španski as je dobio 596 bodova, odnosno 16 više od Viniciusa.

I u toj drugoj verziji Bellingham je trećeplasirani i to sa 450 bodova.

Iz France Footballa, organizatora dodjele Zlatne lopte, su poručili kako ni pobjednik nije obaviješten o rezultatima glasanja, te da će večeras zaista biti upriličena prava ceremonija na kojoj će pobjednik zaista biti iznenađen kada čuje svoje ime u nastavku rečenice "Dobitnik Zlatne lopte za 2024. godinu je...".