Menadžer ga vodi iz kluba
25

Brazilsko-hrvatsko čudo od djeteta napušta Dinamo zbog novca: "Nema od čega živjeti"

E. K.
Belinho (Foto: Screenshot)
Belinho (Foto: Screenshot)
Jedan od najvećih nada Dinamove omladinske škole, 15-godišnji Belinho, je na izlaznim vratima Maksimira budući da je proteklih dana odbio prijedlog stipendijskog ugovora s Modrima i već je na putu za Kustošiju.

Sportski direktor Marko Marić je napravio platežne razrede prema kojima talentovani klinci ne mogu dobijati ugovore prema kojima će zarađivati 10 ili 15 hiljada eura i od toga se ne odstupa ni u slučaju Belinha.

Mladog Brazilca zastupa Andy Bara koji je prije nekoliko mjeseci najavio kako će Belinha odvesti iz Dinama što je sada potvrdio menadžer u razgovoru za hrvatske medije.

"Ne mogu dopustiti da Belinho u Dinamu igra za 400 eura mjesečno. Da, ponuđeno mu je 400 eura mjesečno za prvu pa 500 eura mjesečno za sljedeće dvije godine. Njegova porodica ne može živjeti od toga pa oni su došli iz Brazila! Stan im plaćam 1.700 eura mjesečno, pokrivam sve troškove njega i porodice u Zagrebu, plaćam školu za sestre pa ljudi kako da onda on igra za 400 eura mjesečno", kazao je Bara u razgovoru za 24sata.hr i dodao:

"I što me razočaralo, niko me nije ni zvao u klub na razgovor oko njegovog ugovora. Samo su ga poštom poslali njegovom tati koji je 'poludio' na ovu ponudu Dinama. Ne znam ko je u Dinamu danas zadužen za takve stvari, znam da to nije Marko Marić, on se bavi seniorima, ali ne razumijem kako je neko mogao pomisliti da će Belinho ostati tu za takav novac".

Dodao je da dijete nema od čega živjeti te da je najvjerovatnija opcija da će u budućnosti braniti boje Kustošije.

"Ljudi, pa dijete nema od čega živjeti! Zar mislite da mi je u interesu voditi ga iz Dinama u Kustošiju? Pa nećemo se lagati, Kustošija je kvartovski klub, a Dinamo je uvijek - Dinamo. Belinho živi u Maksimiru, tamo su mu prijatelji, mislite da mu se ide svaki dan do Kustošije? Ali nemamo drugih opcija", nastavio je Bara te zatim otkrio da će Belinho braniti boje Kustošije.

"Najvjerovatnije. Ovo nećemo potpisati, njegov otac mi to ne dopušta. Davno sam rekao, Belinho će biti u Dinamu sve dok ne mora potpisati ugovor koji za njega nije povoljan. A ovo nije povoljno. Stojim iza svega, prije pet godina sam ga doveo iz Brazila. Dok nema ugovor uvijek ga mogu maknuti iz kluba, ali ako potpiše ugovor za 400 eura mjesečno i neko ga stavi na tribine, nemam nikakvih opcija", dodao je.

Otkrio je i kakav plan ima sa njim.

"Igrat će za Kustošiju, istu ligu kao Dinamo, isto ću ga plaćati ja, samo će uvijek imati otvorena vrata da ode u neki drugi klub. Bit će moj projekt, dobit će 'desetku' na leđa, izvoditi kornere i penale pa što bude. I neka nam Bog pomogne. Njegov otac ne prihvata taj ugovor prema kojem bi mjesečno dobivao 400 eura pa toliko je dobivao dok je s deset godina igrao u Brazilu. Ne želim ga odvesti iz Dinama i nisam lihvar, ali ne želim ni da dijete pati", završio je poznati menadžer.

Tako je sve izvjesnije da će 15-godišnji Belinho uskoro promijeniti sredinu i karijeru nastaviti u Kustošiji.