Gest vrijedan hvale
247

Brojni navijači pomagali unesrećenim u poplavama, akcije nastavljaju i sutra

N. M.
Foto: I. L./Klix.ba
Manijaci u Trusini (Foto: I. L./Klix.ba)
Još jedan težak dan je iza građana Bosne i Hercegovine u mjestima koja su pogođena stravičnim prirodnim nepogodama, a u kojim je stradalo najmanje 18 osoba.

Poplave i klizišta izazvali su katastrofu u Jablanici, Kreševu, Fojnici, Visokom, Kiseljaku i Konjicu, a pomoć pogođenim područjima stiže sa svih strana.

U pomoć su ponovo priskočili i pripadnici bosanskohercegovačkih navijačkih skupina, čiji su brojni članovi danas pomagali unesrećenim u svim pomenutim mjestima.

Ekipa portala Klix.ba je u Trusini, u blizini Buturović Polja, srela navijače Željezničara Manijake, koji su pomagali unesrećenim u stravičnim nepogodama.

Manijaci pomogli pogođenim strašnom tragedijom (Foto: Manijaci/Facebook)
Manijaci pomogli pogođenim strašnom tragedijom (Foto: Manijaci/Facebook)

"Akciju pomaganja unesrećim usljed poplava Manijaci nastavljaju i sutra. Ovaj put, na poplavljena područja idemo u organizovanoj koloni. Okupljanje će biti na lokaciji koja će biti prikazana ispod, a sve dalje upute bit će rečene na samom okupljanju. Na lokaciji je potrebno biti najkasnije do 9:15 ujutru, te apelujemo svima da ponesu vlastitu dodatnu opremu u vidu gumenih čizama, lopata, rukavica i adekvatne odjeće", poručili su Manijaci na kraju ovog teškog dana.

S druge strane, Horde zla su se zaputile ka Jablanici, odakle su objavljene fotografije na kojim se vidi kako pomažu mještanima najpogođenijeg područja, na kojem je život izgubilo i najviše osoba.

Horde zla u Jablanici (Foto: Instagram)
Horde zla u Jablanici (Foto: Instagram)

Navijači mostarskog Veleža, popularni Red Army, boravili su u mjestima u blizini Jablanice i selu Zlate, gdje su svjedočili teškoj katastrofi i nevolji koja je zadesila tamošnji narod.

"Grupa je danas pomagala našim građanima koji su pogođeni poplavama u blizini Jablanice, selo Zlate i ostalim potrebnim mjestima. Svjedoci smo teške katastrofe i nevolje koja je zadesila naš narod i ne smijemo odustati nijednog momenta od pomoći koja je potrebna.

U narednim danima organizovat će se razne akcije i odlasci u dogovoru sa nadležnim organima i unaprijed apelujemo na sve naše članove da se odazovu u ovim teškim trenucima i budu u pripravnosti", poruka je Red Armyja na kraju dana.

Navijači Veleža u Jablanici (Foto: Klub navijača Red Army)
Navijači Veleža u Jablanici (Foto: Klub navijača Red Army)

Na terenu su bili i navijači Zrinjskog Ultrasi, koji su u ugrožena područja dostavili razne potrepštine.

"Klub navijača Ultras-Zrinjski Mostar organizira akciju prikupljanja konzervirane hrane, vode, higijenskih potrepština i ostalih stvari koje bi bile od pomoći ugroženima na pogođenim područjima. Akcija prikupljanja počinje večeras u prostorijama Kluba navijača na starom igralištu, a nastavlja se sutra od 08:00", saopćile su pristalice mostarskih Plemića.

Navijači Zrinjskog Ultrasi (Foto: Ultrasi Zrinjski-Mostar)
Navijači Zrinjskog Ultrasi (Foto: Ultrasi Zrinjski-Mostar)

U humanoj misiji su bili i pripadnici drugih navijačkih skupina, pošto su se na terenu mogli vidjeti i članovi BH Fanaticosa, a akciji pomoći ugroženim stanovnicima priključile su se i mnogobrojne institucije u našoj zemlji, kao i humanitarna udruženja i pojedinci.

Tako je Milorad Dodik u ime Vlade RS donirao po 50.000 KM opštinama koje su zadesile poplave, Grad Sarajevo je također pomogao sa 100.000 KM, Vlada SBK je donirala po 100.000 KM Kreševu, Jablanici i Fojnici, Vlada Brčko Distrikta ukupno 200.000 KM, dok su pomoć pružili i pojedinci poput Zdravka Mamića ili Vahida Halilhodžića ili sportski kolektivi poput FK Sarajevo.

Osim izgubljenih života, poplave su napravile ogromne materijalne štete koje će se vjerovatno mjeriti u milijardama KM.