Bilo je i većih poraza
747

Anketa / Da li je rezultat Veleža u Andori najveća sramota u historiji bh. nogometa?

E. B.
Foto: Inter Club d'Escaldes
Foto: Inter Club d'Escaldes
I dok su Borac i Sarajevo ove sedmice obradovali svoje navijače prolaskom u druga pretkola Lige prvaka i Konferencijske lige, nogometaši Veleža neće moći izaći svijetla obraza pred svoje brojne navijače.

Nakon "mršavih" 1:1 na Grbavici protiv andorskog Inter Club d'Escaldesa navijači Veleža su vjerovali da se radilo o samo lošem danu, no igrači mostarske ekipe su u uzvratu u Andorra la Velli izgubili sa 5:1 i izgledali su kao potpuno amaterska ekipa, te se s pravom postavlja pitanje da li je rezultat Veleža u Andori najveća sramota u historiji bh. nogometa.

Andorski Inter nikada do jučer u historiji nije postigao više od dva gola u evropskim takmičenjima, no reakcije odbrane predvođene štoperima Adinom Bajrićem i Emmanuelom Okekeom su bile tragikomične, te su pored njih Guillaume Lopez (25) i Domi Berlanga (29) izgledali kao vanserijski nogometaši.

Inače, Lopezu je vrhunac karijere bilo igranje u francuskoj petoj ligi, dok je Berlanga ulazio s klupe u španskoj trećoj ligi.

Velež nije doživio najveći poraz u historiji bosanskohercegovačkog nogometa jer su porazi sa pet i više razlike viđeni čak 15 puta, no s obzirom na jačinu protivnika, može se s pravom okarakterisati najvećom blamažom bh. kluba u Evropi.

Podsjetimo, vlasnici najvećih poraza su sarajevski klubovi. Sarajevo je gubilo od Atalante sa 8:0 i Borussije Mönchengladbach sa 7:0. Željezničar je sa 7:0 izgubio od Litexa, baš kao i Brotnjo od Züricha. Sa 6:0 su izgubili Sarajevo od Basela, te Željezničar od Maccabija iz Tel Aviva.

Gubili su naši klubovi i od Sparte Prag, Udinesea, Partizana, Bešiktaša... no sve se mahom radi o velikim klubovima, pa je teško reći da porazi na primjer Širokog Brijega od Basela 5:0 i Veleža od Intera 5:1 imaju istu težinu.

Prvi poraz bh. klubova od "amatera" desio se daleke 2000. godine kada je prvak BiH Brotnjo izgubio u gostima kod FBK Kaunasa rezultatom 4:0. FBK Kaunas je nekoliko godina kasnije ugašen.

Zrinjski je 2005. također kao prvak BiH doživio blamažu i ispao od Dudelangea jer je kod kuće izgubio sa 4:0. Taj susret je otišao u produžetke, a u dodatnih 30 minuta Plemići su primili tri gola od tadašnjih poluprofesionalaca.

Što se tiče novijih rezultata bh. klubova kada su duboko razočarali svoje navijače, 2012. su zbog pravila gola u gostima ispali Sarajevo od golubovačke Zete, a Borac od nikšičkog Čelika, dok je nakon produžetaka Široki Brijeg ispao od irskog St. Patrick's Athletica.

Također, naredne godine Sarajevo je ispalo od albanskog Kukësija s ukupnih 3:2, a 2014. je makedonski Metalurg bio bolji od Željezničara zbog gola u gostima.

Široki Brijeg je 2016. ispao od malteške Birkirkare s ukupnih 3:1, a 2017. godine je Sarajevo ispalo od moldavske Zarije na penale.

Najveći porazi bh. klubova u evropskim takmičenjima:

Sarajevo - Atalanta 0:8

Borussia Mönchengladbach - Sarajevo 7:0

Litex - Željezničar 7:0

Zürich - Brotnjo 7:0

Maccabi Tel Aviv - Željezničar 6:0

Basel - Sarajevo 6:0

Zrinjski - Partizan 1:6

Partizan - Zrinjski 5:0

Sarajevo - Bešiktaš 0:5

Sparta Prag - Sarajevo 5:0

Aalborg - Modriča 5:0

Hapoel Tel Aviv - Željezničar 5:0

Basel - Široki Brijeg 5:0

Domžale - Orašje 5:0

Levski - Modriča 5:0

Inter d'Escaldes - Velež 5:1

Maccabi Haifa - Borac 5:1

Lierse - Sloboda 5:1

Zrinjski - Dudelange 0:4

FBK Kaunas - Brotnjo 4:0

Bešiktaš - Široki Brijeg 4:0

Udinese - Široki Brijeg 4:0

Linfield - Borac 4:0

Tuzla City - AZ Alkmaar 0:4