Sporna situacija
52

Anketa / Da li je Tuzla City oštećen na Grbavici? Sudija nije dosudio penal za goste

D. P.
Galić je pogodio Mekića prilikom ispucavanja iz kaznenog prostora (Foto: Screenshot)
Galić je pogodio Mekića prilikom ispucavanja iz kaznenog prostora (Foto: Screenshot)
Nogometaši Željezničara slavili su važan trijumf nad Tuzla Cityjem rezultatom 3:1 u petom kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine, a jedna situacija iz prvog poluvremena privukla je pažnju i može se okarakterisati spornom.

Plavi su od rane faze utakmice imali vodstvo rezultatom 1:0 autogolom Nenada Nikića. No, u 35. minuti vidjeli smo vrlo spornu situaciju u kaznenom prostoru Željezničara.

Dok je Marin Galić ispucavao loptu iz svog kaznenog prostora, ona je na putu od gola Željezničara pogodila Nedima Mekića u ruku. Igrači Tuzla Cityja odmah su tražili jedanaesterac, ali je sudija Josip Martinović pokazao da se igra nastavi.

Sudija Martinović je bio nadomak mjesta događaja i imao je preglednu situaciju, ali je procijenio da se igra nastavi. Pravilo FIFA-e za ovakve situacije kaže sljedeće:

"Penal je ukoliko igrač dotakne loptu svojom šakom/rukom u trenutku kada to neprirodno povećava njegovo tijelo. Smatra se da je igrač neprirodno povećao svoje tijelo kada položaj njegove šake/ruke nije posljedica pokreta igračevog tijela za tu specifičnu situaciju. Držeći ruku ili šaku u takvom položaju, igrač riskira da ga lopta pogodi u to mjesto i bude kažnjen", stoji u pravilima FIFA-e.

Željezničar je na kraju slavio rezultatom 3:1 i došao do druge pobjede u tri odigrane utakmice ove sezone, dok su gosti ostali na tri boda iz prvog kola, nakon čega su vezali tri poraza.

Trener gostiju Milenko Bošnjaković nakon utakmice, ni u izjavi na Areni Sport, ni na konferenciji za medije, nije se žalio na suđenje niti je pomenuo arbitra Martinovića. Naprotiv, naveo je kao ključ poraza nepredviđenu situaciju i autogol u trećoj minuti. Kako je istakao, ekipa se može pripremiti prije utakmice za najrazličitije scenarije, ali ne i na autogol u trećoj minuti.