Nogometaš Chelseaja
38

Enzo Fernandez se izvinio zbog rasističkog vrijeđanja Francuza: Uhvatila me euforija

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nogometni reprezentativac Argentine Enzo Fernandez se izvinio zbog rasističkog vrijeđanja Francuza tokom slavlja poslije osvajanja Copa Americe.
Argentinci su u nedjelju ostvarili pobjedu u finalu Copa Americe protiv Kolumbije rezultatom 1:0 i odbranili titulu, a tokom proslave Enzo Fernandez je snimio sebe i saigrače kako pjevaju vrlo uvredljivu pjesmu o Francuzima, aludirajući na afričko porijeklo brojnih članova Trikolora.

"Oni igraju za Francusku, ali su im roditelji iz Angole. Majka im je iz Kameruna, a otac iz Nigerije. U pasošu piše Francuska", pjevali su nogometaši Argentine.

Nogometni savez Francuske je odmah prijavio Argentince FIFA-i kojima sada prijeti velika novčana kazna.

Fernandezovi saigrači iz Chelseaja Axel Disasi, Malo Gusto i Wesley Fofana su na Instagramu odmah otpratili Argentinca, a Fofana je u jednoj objavi napisao: "Nogomet u 2024.: Nezaustavljeni rasizam".

[TWITTER]1813286455256519160[/TWITTER]

Sada se oglasio i Fernandez i poručio kako on nije rasista.

"Iskreno se izvinjavam zbog videa na mom Instagramu tokom proslave. Pjesma uključuje veoma uvredljiv jezik i nema izgovora za te riječi. Uvijek sam protiv diskriminacije i izvinjavam se jer me uhvatila euforija u proslavi titule Copa Americe. Taj video, taj trenutak, te riječi nisu odraz mojih vjerovanja ni karaktera. Zaista mi je žao", napisao je Fernandez na Twitteru.

No, šteta je već načinjena i Chelsea je otvorio internu istragu koja će, sasvim sigurno, rezultirati kažnjavanjem Fernandeza.

Pojedini engleski mediji pišu da je, osim suspenzije i novčane kazne, jedna od mogućnosti i stavljanje Argentinca na transfer-listu ukoliko francuski igrači londonskog kluba ne budu željeli dijeliti svlačionicu s Fernandezom.