Počinje spektakl
34

Euro ovakvu ludnicu ne pamti: 200.000 Škota krenulo u Minhen, mali dio će na tribine

D. P.
Foto: Scottish Away Days
Foto: Scottish Away Days
S Ostrva dolaze potpuno nevjerovatne informacije kakve niko nije mogao očekivati, a one kažu da se četiri posto populacije Škotske zaputilo u Njemačku na otvaranje Evropskog prvenstva.

Škotska, koja je poznata po vjernim navijačima i frenetičnoj atmosferi gdje god se pojave, sutra će utakmicom protiv domaćina Njemačke označiti početak Evropskog nogometnog prvenstva. Euforija je zahvatila cijelu Evropu, ali se malo ko može porediti sa Škotima u ovom trenutku.

Naime, izvještaji engleskih medija među kojima je i ugledni Times navode da se čak 200.000 škotskih navijača zaputilo u Njemačku na otvaranje Evropskog prvenstva.

To je čak četiri posto ukupnog stanovništva Škotske, a primjera radi, Engleza će na Evropskom prvenstvu biti "samo" 50.000 iako su znatno veća zemlja od Škotske.

Naravno, stadion Allianz Arena bit će premal za sve te navijače, a kako će domaćin igrati na otvaranju, očekuje se da Nijemaca bude znatno više te da samo desetak hiljada Škota uđe na tribine. To znači da će tokom utakmice sve ulice u Minhenu biti preplavljene škotskim navijačima.

Na Allianz Arenu može stati 75.000 gledalaca, ali ukoliko tu smjestimo Nijemce, sve fanove iz svih krajeva svijeta, sponzorske ulaznice i sve ostale koji će prisustvovati, samo mala grupica od 200.000 Škota će ući na tribine.

Ipak, znajući njihovu navijačku kulturu, bit će im bitno da se nalaze u blizini stadiona i da su s društvom na ulici kako bi se radovali svakom trenutku svoje reprezentacije na Evropskom prvenstvu.

Utakmica između Njemačke i Škotske igra se sutra s početkom u 21 sat uz direktan tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.