Međunarodno pravo
279

FIFA dobila ocjenu nezavisne legalne analize: Izrael mora biti suspendovan

N. K.
FIFA pod pritiskom (Foto: EPA-EFE)
FIFA pod pritiskom (Foto: EPA-EFE)
Nezavisne legalne analize advokata specijaliziranih za međunarodno pravo i ljudska prava ocijenile su da bi Međunarodni nogometni savez (FIFA) trebao Izraelu zabraniti učestvovanje u svim nogometnim aktivnostima zbog rata u pojasu Gaze.

Naime, Palestinski nogometni savez (PFA) još je u maju zatražio od FIFA-e suspenziju Izraela zbog genocida kojeg vrši u Gazi, a taj je zahtjev podržala i Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Međutim, FIFA je na taj zahtjev odgovorila traženjem hitne legalne evaluacije situacije obećavši kako će ona biti predstavljena javnosti na vanrednom sastanku njenog vijeća u ovom mjesecu.

"Nema dileme kako ponašanje Izraela u Palestini potkopava sve FIFA-ine ciljeve. Izrael je prekršio međunarodno priznata ljudska prava Palestinaca što je u suprotnosti s člankom 3. Diskriminira Palestince na osnovu rase, nacionalnosti i rođenja što je direktno kršenje članka 4(1). Njegovo ponašanje potkopava humanitarne ciljeve opisane u članku 5.1(b). Stoga ponašanje Izraela zahtijeva suspenziju, u skladu s pravilima koje je usvojila FIFA u odnosu na slična kršenja njenih ciljeva i međunarodno priznatih ljudskih prava", piše u evaluaciji koju su napravili advokati Max du Plessis i Sarah Pudifin-Jones, a koje je angažovala neprofitna organizacija za socijalnu pravednost Eko.

Inače, iz Eka su dodali kako je njihova peticija kojom od FIFA-e i od Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) traže izbacivanje Izraela iz međunarodnih sportskih takmičenja sakupila više od 380.000 potpisa.