Traže još vremena
130

FIFA održala sastanak koji nogometni svijet čeka: Izrael i dalje bez suspenzije, pokrenuta istraga

D. P.
Foto: Nogometni savez Izraela
Foto: Nogometni savez Izraela
Krovno upravno tijelo svjetskog nogometa (FIFA) na današnjem dugoočekivanom sastanku ipak nije donijelo nikakvu odluku o suspenziji reprezentacije Izraela iz međunarodnih takmičenja, ali je pokrenuta istraga.

Na FIFA-inom kongresu u Bangkoku tokom maja ove godine Nogometni savez Palestine službeno je zatražio suspenziju Izraelaca iz svih nogometnih takmičenja. FIFA je trebala održati sjednicu u junu, ali je ona zbog "delikatnosti situacije" prolongirana za danas.

Danas je u Zurichu održan sastanak koji je nogometni svijet čekao, ali nikakva konkretna odluka o suspenziji nije donesena. Naprotiv, pokrenuta je istraga i formiran odbor za istragu koji će donijeti konačnu odluku.

Odbor kojeg je FIFA kreirala ovlašten je da istraži navodno kazneno djelo diskriminacije koje je prijavio Nogometni savez Palestine.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino oglasio se nakon sastanka i poručio kako je krovna kuća svjetskog nogometa provela dubinsku analizu ove "osjetljive stvari".

"Vijeće FIFA-e provelo je dubinsku analizu ove vrlo osjetljive stvari i na temelju procjene, slijedili smo savjete nezavisnih stručnjaka. Nasilje, koje je u toku u regiji, potvrđuje nam da nam je prije svega potreban mir. Budući da smo i dalje šokirani omin što se događa, a naše su misli s onima koji pate, pozivamo sve strane da vrate mir u regiju što prije", rekao je prvi čovjek svjetskog nogometa.

Očigledno je da Izvršni odbor FIFA-e želi "kupiti" još vremena za ovu delikatnu odluku, za razliku od pitanja Rusije, koja je "preko noći" suspendovana nakon početka invazije na Ukrajinu.