Ne pristaje na zahtjeve
127

Gerhardu Schröderu zbog odnosa s Putinom oduzeto počasno članstvo u Njemačkom nogometnom savezu

H. H.
Schröder u zagrljaju s Putinom (Foto: Twitter)
Schröder u zagrljaju s Putinom (Foto: Twitter)
Počasnom članu njemačkog nogometnog saveza, bivšem kancelaru Gerhardu Schröderu oduzet je ovaj status zbog povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Njemački nogometni savez (DFB) u petak je povukao status počasnog člana bivšem njemačkom kancelaru Gerhardu Schröderu (77), zbog njegovih veza s Vladimirom Putinom i velikim ruskim kompanijama.

"Ruski napad na Ukrajinu suprotan je međunarodnom pravu i stoga nespojiv s našim vrijednostima", rekao je vršitelj dužnosti predsjednika DFB-a Rainer Koch njemačkoj novinskoj agenciji SID povezanoj s AFP-om.

"Nažalost, Gerhard Schröder nije pristao na brojne zahtjeve za jasno stajalište protiv ovog rata", dodao je čelnik federacije. On je Schröderu već dao ultimatum da napusti funkcije koje je obnašao ili da se odrekne članstva u DFB-u.

Borussia Dortmund je u srijedu iz istih razloga oduzela bivšem kancelaru titulu počasnog člana kluba.

Schröder je otvoreno pokazivao svoju bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

On je predsjednik odbora direktora Rosnefta, vodeće ruske naftne grupe i odbora dioničara Sjevernog toka 2, kontroverznog rusko-njemačkog plinovoda. On bi se u načelu trebao pridružiti nadzornom odboru ruskog diva Gazproma u junu, a za sada odbija dati ostavku na ove funkcije.