Jasan stav
37

Henry demonstrativno obrisao sve društvene mreže, postavio uslov za povratak

K. H.
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Thierry Henry (Foto: EPA-EFE)
Proslavljeni francuski nogometaš Thierry Henry objavio je da demonstrativno napušta društvene mreže iako na Facebooku, Twitteru i Instagramu ima ukupno 20 miliona pratitelja.

Henry je objasnio da od vlasnika društvenih mreža traži da s istom žestinom i odlučnošću kažnjavaju one koji vrijeđaju te dodaje da količina rasizma, zlostavljanja i mentalne torture ne može ignorisati.

"Od sutra ujutru odlazim s društvenih mreža dok oni koji imaju moć ne urede platforme s onom žestinom i odlučnošću kojima na njima rješavaju kršenje autorskih prava. Količina rasizma, zlostavljanja i mentalne torture, koju zbog toga prolaze žrtve, toliko je otrovna da je nemoguće ignorisati", napisao je Henry na početku.

Objava Thierryja Henryja na Twitteru
Objava Thierryja Henryja na Twitteru

Henry navodi da će se na društvene mreže vratiti onog trenutka kada se nasilje preko društvenih mreža počne kažnjavati.

"Morali bi se kazniti krivci za te poteze. Previše je lagano napraviti profil, koristiti ga za nasilje bez posljedica i još ostati anoniman. Dok se to ne promijeni, deaktiviram svoje profile s društvenih mreža. Madam se da će se navedeno ubrzo riješiti", ističe Henry.

Henry je s Arsenalom osvojio dvije titule prvaka Engleske i dva FA Cupa, a šest puta je bio dio tima sezone engleskog Premiershipa. Najbolji strijelac lige bio je četiri puta, a dva puta je biran za najboljeg igrača lige. Kao igrač Arsneala pet puta je bio i dio najboljeg UEFA-inog tima.

Osvojio je doslovno sve što se može osvojiti u nogometu. S Barcelonom je osvojio Ligu prvaka, a s reprezentacijom Francuske Svjetskog prvenstvo 1998. i Evropsko prvenstvo 2000. godine.

Karijeru je završio u New York Red Bullu 2014. godine, a prije odlaska u MLS igrao je za Barcelonu od 2007. do 2010. godine.