Protiv Austrije
1.9k

Heroj Turske pozdravom Sivih vukova slavio gol i izazvao skandal, prijeti mu kazna

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Heroj Turske iz utakmice osmine finala Evropskog prvenstva Merih Demiral mogao bi biti kažnjen zbog proslave drugog pogotka protiv Austrije, koju su Turci savladali 2:1.
Demiral je postigao dva gola, a drugi je slavio s visoko podignutim rukama u zrak, dok je gestikulirao prstima pokazivavši pozdrav turske ultranacionalističke organizacije Sivi vukovi.
Sivi vukovi zastupaju ideologiju koja tvrdi da je turska rasa superiorna u odnosu na druge i teži ujedinjinju u jednu zemlju od Balkana pa sve do Kine.

"Način na koji sam slavio gol ima veze s mojim turskim identitetom, zato sam napravio tu gestu. Vidio sam ljude na stadionu s istom gestom, ne postoji nikakva skrivena poruka", rekao je Demiral i istakao da se nada da će imati još prilike da pokazuje sporni pozdrav.

"Svi smo mi Turci, jako sam ponosan što sam Turčin. Samo sam želio pokazati koliko sam sretan, nadam se da će biti više prilika da ponovno pokažem tu gestu", dodao je on.

Sivi vukovi su poznati po napadima na manjinske zajednice u Turskoj i inostranstvu, a godine 2021. Evropski parlament pozvao je države članice da pokret Sivih vukova proglase terorizmom i zabrane tu skupinu u Europi.

Inače, pozdrav Sivih vukova zabranjen je u Austriji i zbog njegovog isticanja se plaća kazna od 4.000 eura, a ostaje da vidimo kakvu će odluku o tome donijeti UEFA.

Podsjećamo, Turska će u subotu igrati duel četvrtfinala protiv Nizozemske, gdje će pokušati da se domogne polufinala.