Sporna gestikulacija
805

Hiljade Turaka uz himnu uoči utakmice pokazivalo je isto, pozdravom su poslali poruku UEFA-i

N. M.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Desetine hiljada turskih navijača pristustvovalo je sinoćnjoj utakmici Turske i Nizozemske u četvrtfinalu Evropskog prvenstva, a na kraju su tugovali.
Lale su preokretom s 2:1 savladale Tursku, za koju je takmičenje završeno, a njeni navijači su uoči početka utakmice poslali jasnu poruku UEFA-i tokom intoniranja nacionalne himne.
@o_g_u_z_01 #berlin#türkiye #türkiyem🇹🇷🇹🇷🇹🇷 ♬ orijinal ses - oguz

Svi prisutni navijači su svojim rukama pokazivali pozdrav Sivih vukova, onaj zbog kojeg je junak Turske iz meča osmine finala protiv Austrije Merih Demiral suspendovan.

Odluka UEFA-e o suspenziji Demirala naišla je na žestoke reakcije iz Turske, došlo je čak i do diplomatskog spora Turaka i Nijemaca, a sjajni štoper nije mogao igrati u sinoćnjem meču protiv Nizozemaca.

Gestikulacijom uoči utakmice su Turci tjerali inat i jasno pokazali UEFA-i šta misle o njenoj odluci vezanoj za suspenziju Demirala na dvije utakmice.

Podsjećamo, Sivi vukovi su ultranacionalistička skupina i zastupaju ideologiju koja tvrdi da je turska rasa superiorna u odnosu na druge i teže ujedinjinju u jednu zemlju od Balkana pa sve do Kine.