Prihvatio poziv BiH
117

Hrvati se žale da im je Spahić "ukrao" velikog talenta, nadaju se da nije trajno izgubljen

H. H.
Leon Oroz i legendarni Velimir Zajec (Foto: Instagram)
Leon Oroz i legendarni Velimir Zajec (Foto: Instagram)
Dinamov 16-godišnji kadet Leon Oroz, koji je stigao u Maksimir uprkos ponudama klubovima iz Bundeslige, igrat će, barem zasad, za selekciju Bosne i Hercegovine.

Selektor kadetske reprezentacije BiH Muhamed Džakmić objavio je spisak za petodnevni kamp reprezentacije. Na spisku se nalazi i Oroz, mladi talenat Dinama, koji će danas trenirati u Međugorju sa našom kadetskom selekcijom BiH.

Njegov izbor privukao je i pažnju hrvatskih medija koji su opisali njegov nogometni put, istakavši da je veliku ulogu u izboru odigrao direktor reprezentacije BiH Emir Spahić.

"Leon Oroz (16) vezni igrač, ljetos se iz Njemačke vratio u Dinamo, uz epitet velikog talenta i budućnosti maksimirskog kluba. Oroz je svojedobno u Dinamovim zagićima igrao s Leonom Jakirovićem, Noom Mikićem, Patrikom Horvatom..., bio je označen kao velika nada Modrih, tada je u 26 utakmica zabio 28 pogodaka. No, životni put bio mu je drukčiji, roditelji su otišli živjeti u Njemačku, otišao je s njima i Leon, ali se tamo nastavio igrački razvijati.

Igrao je prvo u Stuttgartu pa Reutlingenu, onda u Kaiserslauternu, gdje je bio sve do ovoga ljeta. Tada je došao trenutak odluke, Oroz je imao ponude Borussije Dortmund i Herthe, između ostalih, no on se želio vratiti u Zagreb. Brzo je sve dogovoreno, Leon je potpisao trogodišnji, stipendijski ugovor s Modrima i priključio se Dinamovim kadetima. Odmah su za to čuli u susjednoj Bosni i Hercegovini, kako HNS još nije reagirao, zvali su Leona i njegovu obitelj iz Saveza BiH, između ostalih i Emir Spahić, ponudili mu da igra za U17 reprezentaciju Zmajeva.

Oroz je prihvatio poziv, odazvao se na okupljanje i u ovoj bi stanci trebao debitirati za vršnjake iz BiH. Naravno, još uvijek to ne znači da u budućnosti, bude li kvalitetan i na radaru HNS-a, ne može promijeniti nogometno državljanstvo i zaigrati za Hrvatsku, no,.činjenica jest da su Spahić i suradnici prvi reagirali i doveli Oroza pod svoju zastavu", navodi se u tekstu portala Germanijak.hr.

Inače, kadeti BiH će u Međugorju odraditi tri treninga i odigrati dvije kontrolne utakmice, a kompletan spisak pogledajte ovdje.