Iz drugog ugla
2.3k

Humanitarac Vladimir Petković govori sedam jezika, radio i u firmi za čišćenje

H. H.
Petković je na kormili Švicarske od 2014. godine (Foto: EPA-EFE)
Petković je na kormili Švicarske od 2014. godine (Foto: EPA-EFE)
Uspjeh švicarske nogometne reprezentacije, koja je senzacionalno eliminisala Francusku u osmini finala Eura, lansirao je njihovog selektora Vladimira Petkovića u žižu intersovanja sportskih medija širom svijeta, koji donose brojne priče o stručnjaku porijeklom iz BiH.

Petković je rođen u Sarajevu, a nogometnu karijeru počeo je u omladinskim selekcijama Igmana s Ilidže. S 15 godina prešao je u Sarajevo. U Bordo klubu je i započeo bogatu igračku karijeru te bio član šampionske generacije 1985., a kopačke o klin je okačio 1999. godine.

Najviše nastupa zabilježio je igrajući za Chur 97 i Bellinzonu, gdje je započeo i svoj trenerski put. Nakon toga je kao trener vodio Malcantone, Lugano, Young Boyse, Samsunspor, Sion i Lazio. Prije sedam godina preuzeo je reprezentaciju Švicarske s kojom je prošao grupnu fazu i na Euru 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018. godine. Ove godine je napravio i korak dalje plasmanom u četvrtfinale Eura.

I dok je njegova nogometna i trenerska karijera manje-više poznata, o njegovom privatnom životu se ne zna toliko.

Slavlje Petkovića s igračima nakon trijumfa protiv Francuske (Foto: EPA-EFE)
Slavlje Petkovića s igračima nakon trijumfa protiv Francuske (Foto: EPA-EFE)

Gazzetta dello Sport otkriva priču s početka njegove trenerske karijere, kada je još uvijek bio daleko od vrhunskog nivoa.

Kako ističu, prilagođavao je popodnevne treninge jer je ujutro radio s humanitarnom oraganizacijom Caritas. Prodavao je namještaj, odjeću i knjige, a prikupljeni novac u potpunosti je donirano u dobrotvorne svrhe.

Petković je tada bio šef tima koji je ocjenjivao vrijednost predmeta koje su dobivali, prosljeđivao ih je Caritasu i potom dostavljao kupcima. U prošlosti je također radio kao poslovođa u firmi za čišćenje i pomagao je nezaposlenim ljudima da pronađu posao.

Petković govori sedam jezika (bosanski, engleski, francuski, španski, njemački, ruski i italijanski), što je još jedan njegov kvalitet i olakšavajuća okolnost koja mu pomaže da ga svi razumiju.

S prosjekom od 1,80 poena osvojenih po utakmici, najuspješniji je selektor u historiji Švicarske, prestigao je ​​čak i legendarnog Ottmara Hitzfelda.

Otkako je na čelu švicarske reprezentacije 2014. godine, ne samo da se uvijek kvalifikovao za završnu fazu velikih takmičenja (učestvujući na dva Evropska prvenstva i Svjetskom prvenstvu), već je uvijek Švicarce predvodio barem u nokaut fazu takmičenja.

Petković će imati priliku da dodatno ispiše historiju sa Švicarskom, koja će u petak od 18 sati igrati u četvrtfinalu Eura protiv Španije u Sankt Peterburgu.