Nijemci objavili
9

I Özil podržava Sive vukove, otkrila je to tetovaža na njegovim prsima

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je u osmini finala Evropskog prvenstva u Njemačkoj pobijedila Austriju rezultatom 2:1, a dvostruki strijelac je bio Merih Demiral.
Drugi pogodak je slavio s visoko podignutim rukama u zrak dok je gestikulirao prstima pokazivavši pozdrav turske ultranacionalističke organizacije Sivi vukovi.

Pored Demirala, na udaru njemačke javnosti se našao i bivši njemački reprezentativac Mesut Özil koji je objavio fotografiju na Instagramu na kojoj se vide isklesani mišići.

Jasno je vidljiva i tetovaža na lijevoj strani koja prikazuje simbol gore pomenute organizacije Sivi vukovi odnosno tri polumjeseca i vuk koji zavija.

Inače, ovo nije prvi put da je Özil pokazao svoju kontroverznu tetovažu budući da je isto uradio i u julu prošle godine kada je optužen da je povezan sa Sivim vukovima.

Sivi vukovi zastupaju ideologiju koja tvrdi da je turska rasa superiorna u odnosu na druge i teži ujedinjinju u jednu zemlju od Balkana pa sve do Kine.

Inače, pozdrav Sivih vukova zabranjen je u Austriji i Njemačkoj i smatra se antisemitskim i rasističkim, zbog njegovog isticanja se plaća kazna od 4.000 eura, a ostaje da vidimo kakvu će odluku o tome donijeti UEFA.

Podsjećamo, Turska će u subotu igrati duel četvrtfinala protiv Nizozemske, gdje će pokušati da se domogne polufinala.

Direktan prijenos duela Nizozemska - Turska je na programu BHT, a tekstualni prijenos možete pratiti na portalu Klix.ba.