Bayern nije jedini
109

I Velež je pobijedio Dinamo 9:2: Čuvena Bakina izjava uz opkladu i danas se prepričavaju

H. H.
Tim Veleža koji je pobijedio Dinamo 9:2 (Foto: Facebook)
Tim Veleža koji je pobijedio Dinamo 9:2 (Foto: Facebook)
Poraz Dinama od Bayerna 9:2 oživio je uspomene i podsjetio nešto starije ljubitelje nogometa, pogotovo navijače Veleža na čuvenu utakmicu u kojoj su Rođeni istim rezultatom savladali zagrebačke Modre.
Desilo se to na čuvenom Veležovom februarskom turniru 9. februara 1980. kada su Rođeni deklasirali Modre 9:2. Ta utakmica nije bila zvanična, ali se i dan danas prepričava.

Baka Slišković i Vladimir Skojačjić postigli su po četiri gola, a u listu strijelaca upisao se i Dragan Okuka. Strijelci za Modre bili su Zlatko Kranjčar i Stjepan Deverić.

Zanimljivo, Velež je baš kao i Bayern sinoć poveo 3:0, nakon čega je Dinamo smanjio na 3:2, a do kraja su Modri doživjeli pravu katastrofu.

Osim toga, za Velež je na toj utakmici igrao Ibrahim Jakirović, rođak Dinamovog trenera Sergeja. Obojica vuku korijene iz mostarskog naselja Podhum, a Ibrica, kako su ga zvali, i Sergejev otac Enver (Ekra), koji je također počeo u Veležu pa dva desetljeća branio za Neretvu iz Metkovića, su bratići.

Legenda kaže da su se igrači Dinama nakon utakmice pravdali za blamažu: "Danas smo bili mamurni, sinoć smo malo zaružili…", na šta im je Baka Slišković odgovorio: A šta mislite gdje smo mi bili, u kazalištu?", rekao je u svom stiu Baka.

Foto: Arhiva Večernjeg lista
Foto: Arhiva Večernjeg lista

Kako to obično biva nakon ovakvih utakmica, odmah su skovane mnoge anegdote koje se pamte do današnjih dana. Baka Slišković postigao je sedmi gol na utakmici iz slobodnog udarca.

Pozicija je bila teška, dosta iskosa. Priča kaže da je Baka ponudio opkladu sudiji Dušanu Maksimoviću.

"Evo po 100 maraka da ću odavde dati gol", navodno je Baka dobacio Maksimoviću.

"Nema šanse, mrtvi ugao", uzvratio je Maksimović.

Baka je u svojem stilu odapeo i pogodio rašlje. Navodno je Maksimović nakon utakmice sačekao Baku da izađe iz svlačionice i uručio mu 100 njemačkih maraka.

Velež je na kraju u finalu turnira pobijedio Partizan 1:0, a jedini gol je postigao upravo Slišković.

Velež – Dinamo 9:2 (4:2)

Mostar, 9. februar 1980. Stadion pod Bijelim Brijegom. Gledalaca 20.000. Vrijeme sunčano, teren pogodan za igru. Sudija. Dušan Maksimović (Novi Sad).

Strijelci: 1:0 Skočajić (4), 2:0 Okuka (5), 3:0 Skočajić (23), 3:1 Kranjčar (29), 3:2 Deverić (40), 4:2 Slišković (43), 5:2 Slišković (49), 6:2 Skočajić (56), 7:2 Skočajić (63), 8:2 Slišković (71), 9:2 Slišković (82).

VELEŽ: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić (Zovko), Skočajić (Kalajdžić). Trener: Vukašin Višnjevac.

DINAMO: Stinčić (Ivković), I. Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, D. Bošnjak, (S. Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, R. Janjanin (Bonić), Mlinarić. Trener: Vlatko Marković.