Ostale teoretske šanse
29

Italija šokirala Hrvatsku u 98. minuti i dovela je na korak do ispadanja sa Eura

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometna reprezentacija Italije je u šokantnoj utakmici u Leipzigu remizirala sa Hrvatskom, bilo je 1:1 te je praktički izbacila sa Eura, a presudio je gol u 98. minuti susreta.
Italija je bila bolja u prvom dijelu, ali to nije uspjela krunisati golom za vodstvo pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 0:0.

U nastavku su Hrvati krenuli znatno bolje pa su u 53. minuti susreta dobili i jedanaesterac i to nakon što je Frattesi igrao rukom nakon udarca Kramarića.

Ipak, Donnarumma je zaustavio udarac Luke Modrića sa bijele tačke, ali je 30 sekundi kasnije Hrvatska ipak povela. Nakon neiskorištenog penala, lopta je došla do Budimira čiji je udarac odbranio Donnarumma, ali je na odbijenu loptu natrčao Modrić i doveo Hrvatsku u vodstvo.

Do kraja utakmice je Italija napadala i stigla do izjednačenja u 98. minuti susreta, a u strijelce se upisao Zaccagni koji je postigao eurogol i tako praktički izbacio Hrvatsku sa Eura.

Vatrenim je potrebno u posljednjim susretima trećeg kola grupne faze da Engleska pobijedi Sloveniju tri razlike kao i da Danska savlada Srbiju, a pored toga trebaju im i pobjede Portugala i Turske protiv Gruzije odnosno Češke Republike.

Druga utakmica ove grupe nam je donijela pobjedu Španije, koja je u ovom susretu igrala sa rezervnim sastavom, protiv Albanije, bilo je 1:0 pa je tako Crvena furija osigurala plasman u nokaut fazu s prve pozicije.

Strijelac jedinog gola za Crvenu furiju je bio Ferran Torres koji je u 13. minuti susreta pogodio nakon asistencije Danija Olma.

Rezultati i strijelci:

Hrvatska - Italija 1:1 (Modrić 55' / Zaccagni 90+8')

Albanija - Španija 0:1 (Ferran Torres 13')

Tabela:

Rasplet grupe B na Euru iz minute u minutu:

KRAJ UTAKMICE I U LEIPZIGU, ITALIJA IDE DALJE.

90+8' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Italija je izjednačila u 98. minuti susreta preko Zaccagnija.

90+6' - Fagioli je požutio.

KRAJ UTAKMICE ALBANIJA - ŠPANIJA 0:1.

90+3' - Calafiori je požutio.

90+1' - Žuti karton za Brozovića.

90' - Osam minuta nadoknade.

89' - Juranović mijenja Kramarića.

87' - Veliko uzbuđenje ispred gola Hrvatske, ali je Scamacca zakasnio na ubcaivanje Chiese i spriječio Italijane da postignu izjednačujući gol.

81' - Darmiana i Jorginha mijenjaju Fagioli i Zaccagni.

80' - Modrića mijenja Majer.

78' - Pongračić je požutio.

75' - Scamacca mijenja Raspadorija, Italija ide na sve ili ništa.

72' - Raspadorijev udarac iz slobodnjaka izblokirao Šutalo.

70' - Sučić i Kovačić su izašli iz igre, a na terenu su Perišić i Ivanušec.

68' - Pritisak Italije nakon gola, izveli su nekoliko kornera izabranici Luciana Spallettija.

61' - Bastonijev udarac glavom nije zabrinuo Livakovića.

57' - Chiesa mijenja Dimarca.

55' - Nakon neiskorištenog penala, lopta je došla do Budimira čiji je udarac odbranio Donnarumma, ali je na odbijenu loptu natrčao Modrić i doveo Hrvatsku u vodstvo.

55' - GOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Hrvatska vodi.

54' - Donnarumma je zaustavio udarac Luke Modrića sa jedanaest metara.

53' - Penal za Hrvatsku!

52' - Frattesi je igrao rukom nakon udarca Kramarića, Makkelie će gledati ovo u VAR sobi.

46' - Spalletti napravio jednu promjenu na startu drugog dijela, Pellegrinija je zamijenio Frattesi. Na drugoj strani Budimir mijenja Pašalića.

Poluvrijeme u Leipzigu i Dusseldorfu. Prema trenutnim rezultatima dalje idu Španija s prve i Italija s druge pozicije dok Hrvatska i Albanija najvjerovatnije ispadaju.

45' - Minuta nadoknade u Leipzigu.

36' - Ponovo Italijani prijete, ovaj put preko Pellegrinija čiji udarac zaustavlja Livaković.

30' - Na tribinama stadiona u Leipzigu se pojavio transparent "Sarajevo Švrakino".

27' - VELIKA ŠANSA ZA ITALIJU! Barella je fantastičnim dodavanjem uposlio Bastonija koji je glavom šutirao s pet metara, ali je Livaković vrhunskom reakcijom spasio Hrvatsku.

26' - Četvrti korner za Italiju koja je bolja u uvodnim minutama utakmice.

24' - Požutio Luka Sučić.

21' - KAKVA ŠANSA ZA ITALIJU! Nakon ubačaja s lijeve strane Retegui je šutirao glavom, lopta je zakačila Pongračića i završila pored gola.

13' - GOOOOOOOOOOOL! Španija vodi u Dusseldorfu protiv Albanije, a u strijelce se upisao Ferran Torres koji je pogodio na asistenciju Danija Olma.

5' - Kakva šansa za Hrvate! Sučićev udarac fantastično brani Donnarumma.

1' - Počele utakmice između Hrvatske i Italije odnosno Albanije i Španije.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:50 - Uskoro nas očekuje intoniranje himni na utakmicama u Leipzigu i Dusseldorfu.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

20:45 - Glenn Nyberg iz Švedske će dijeliti pravdu na utakmici između Albanije i Španije, a pomoćnici će mu biti Mahbod Beigl i Andreas Soderqvist također iz Švedske dok je četvrti sudija Mykola Balakin iz Ukrajine.

U VAR sobi je Christian Dingert iz Njemačke te njegov sunarodnjak Marco Fritz kao iDavid Coote iz Engleske.

20:20 - Danny Makkelie iz Nizozemske sa pomoćnicima Hesselom Steegstrom i Janom de Vriesom će suditi utakmicu Hrvatska - Italija dok će četvrti sudija biti njihov sunarodnjak Serdar Gözübüyük.

U VAR sobi je Rob Dieperink iz Nizozemske sa pomoćnicima Polom van Boekelom također iz Nizozemske te Bastianom Dankertom iz Njemačke.

20:10 - Poznati su sastavi i za drugi meč današnjeg programa u kojem će snage odmjeriti selekcije Albanije i Španije, a Sylvinho i Luis de la Fuente su se odlučili za sljedećih jedanaest.

Albanija: Strakosha; Balliu, Djimsiti, Arlind Ajeti, Mitaj; Ramadani, Asllani, Asani, Laci, Bajrami; Manaj. Na klupi su ostali: E. Berisha, Kastrati, Hysaj, Gjasula, Broja, Mihaj, Seferi, M. Berisha, Muci, Ismajli, Abrashi, Kumbulla, Aliji, Hoxha.

Španija: Raya; Jesus Navas, Vivian, Laporte, Grimaldo; Zubimendi, Merino, Olmo, Ferran Torres, Oyarzabal; Joselu. Na klupi su ostali: Remiro, Unai Simon, Carvajal, Le Normand, Morata, Fabian Ruiz, Alex Baena, Williams, Yamal, Pedri, Cucurella, Fermin Lopez.

20:05 - Poznati su i sastavi za večerašnje dvije utakmice. Selektori Hrvatske i Italije Zlatko Dalić i Luciano Spalletti su napravili određene promjene u ekipama pa je tako Dalić napravio četiri, a Spalletti tri izmjene u odnosu na prethodne utakmice.

U Hrvatskoj u odnosu na meč s Albanijom nema Josipa Juranovića, Ivana Perišića, Brune Petkovića i Lovre Majera, a u ekipi su Josip Stanišić, Marin Pongračić, Luka Sučić i Mario Pašalić.

S druge strane Spalletti je u ekipu u odnosu na meč sa Albanijom izbacio Federica Chiesu, Davidea Frattesija i Gianlucu Scamaccu, a šansu za igru je dao Matteu Darmianu, Giacomu Raspadoriju i Mateu Reteguiju.

Hrvatska: Livaković; Stanišić, Šutalo, Pongračić, Gvardiol; Modrić, Kovačić, Brozović, Sučić, Mario Pašalić; Kramarić. Na klupi su ostali: Labrović, Ivušić, Erlić, Majer, Perišić, Budimir, Petković, Ivanušec, Sosa, Pjaca, Vida, Juranović, Marco Pašalić, Baturina.

Italija: Donnarumma; Darmian, Bastoni, Calafiori; Di Lorenzo Jorginho, Barella, Pellegrini, Dimarco; Raspadori, Retegui. Na klupi su ostali: Vicario, Meret, Buongiorno, Gatti, Frattesi, Scamacca, Chiesa, Bellanova, Cristante, Mancini, Zaccagni, Fagioli, El Shaarawy, Cambiaso, Folorunsho.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmica trećeg kola Evropskog prvenstva u grupi B između Hrvatske i Italije te Španije i Albanije. Utakmice u Leipzigu i Düsseldorfu igraju se večeras s početkom u 21:00 sat.