Igra sudbine
106

Jedan od junaka Engleske bio je ogorčen što ulazi u igru, dvije minute kasnije se proslavio

D. P.
Toney je ušao u 95. minuti (Foto: EPA-EFE)
Toney je ušao u 95. minuti (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Engleske puno teže od očekivanog jučer su savladali Slovačku (2:1) i tako se plasirali u četvrtfinale Evropskog prvenstva, a posebno interesantna je priča jednog od junaka lude završnice Ivana Toneya.

Engleska je tokom cijele utakmice imala rezultatski deficit od Slovačke, ali je maestralan potez Judea Bellinghama u petoj minuti nadoknade donio produžetke. Na samom startu dodatnih 30 minuta Harry Kane je pogodio za preokret i plasman Gordi Albiona u četvrtfinale Eura.

No, navijači su ostali u čudu kada je selektor Engleske Gareth Southgate u 95. minuti uveo napadača Ivana Toneya. Svi su smatrali da je to prekasno te da je Toney trebao ući ranije, no igrom slučaja i sretnih okolnosti izmjena je urodila plodom, a Toney se brzo nametnuo u heroja jer je asistirao za pobjedonosni pogodak.

Da izmjena nije bila pravovremena, saglasan je bio i sam Toney koji je očekivao da će u igru ući ranije. To je otkrio Southgate nakon utakmice poručivši da je napadač Brentforda bio zgrožen trenutkom kad ulazi.

"Ivan Toney je bio ogorčen kad sam ga ubacio minut prije kraja, ali mislim da smo se sada pomirili. Imao je veliki utjecaj kod drugog gola", rekao je Southgate i dodao o svom napadaču:

"Izvršiš izmjenu u tom trenutku, to je zadnje bacanje kockice i možda on ne dotakne loptu, tako da ga potpuno razumijem. Ne volim dovoditi igrača u takvu situaciju, ali sam imao osjećaj da bi mogao izazvati mali haos, koji se na kraju i dogodio", dodao je selektor Engleske.

Southgate je poručio i da ni u jednom trenutku utakmice nije pomislio da će to biti posljednji nastup Engleza na ovom Evropskom prvenstvu.