Jasan cilj kluba
22

Kako će Barcelona koja je pred bankrotom osigurati 55 miliona eura za veliko pojačanje

K. H.
Ferran Torres (Foto: EPA-EFE)
Ferran Torres (Foto: EPA-EFE)
Ekipa Barcelone je nadomak transfera Ferrana Torresa iz Manchester Cityja i to po cijeni od 55 miliona eura, a mnoge nogometne fanove širom svijeta najviše intrigira pitanje kako ovaj klub, iako je u teškoj finansijskoj situaciji, uopšte ima novca za transfere.

Ovom analizom posebno se bavio portal Goal.com, a oni prvobitno navode da je klupski budžet "olakšan" odlaskom Sergia Aguera u penziju, što im otvara prostor pod "salary capom" i mogućnost da plaćaju Torresa kao novog igrača.

Ipak, kako klub još uvijek funkcioniše iznad granica koje su određene finansijskim fair-playom, morat će osigurati i dodatni novca kako bi registrovali ovog igrača.

Naime, navodi se kako će oni moći koristiti samo četvrtu iznosa "oslobođene" plate Sergija Aguera, a navodno je i sam Torres spreman pristati na minimalnu platu u prvih šest mjeseci ugovora.

Sredinom godine Barcelona će raditi novu reviziju poslovanja i očekuje se da će do tada sigurno još više smanjiti troškove i osigurati znatno povećanje plate Torresu, što će mu garantovati i klauzula u ugovoru.

Očekuje se i to da će Barcelona tokom januarskog prijelaznog roka sigurno prodati nekoliko "nebitnih" igrača te će s tim novcem dodatno otvoriti put ka dovođenju Torresa, a pominje se da su na izlazim vratima, od igrača za koje mogu očekivati zaradu, Serginho Dest i Philippe Coutinho.