Nepažnja čelnika FSS
92

Kako su nogometaši Srbije na Euro otputovali hrvatskim avionom: Naručili su njemački, kad ono...

E. B.
Jedan od razloga za ispadanje nogometne reprezentacije Srbije s Eura politički vrh u našem susjedstvu je pronašao u činjenici da su izabranici Dragana Stojkovića Piksija na takmičenje otišli hrvatskim avionom, što im je "donijelo nesreću".
Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić je istakla kako je predsjednik Srbije Aleksandar vučić bio očajan kada je došao na aerodrom da isprati nogometaše na Euro i vidio hrvatsku zastavu na avionu.

"Vučić je, rekla bih, bio očajan zbog toga izuzetno. Da je sramota - sramota je. Ja očekujem da se odgovorni identifikuju i da se vidi zbog čega se to desilo. Mi imamo našu Air Serbiju, uvijek svi putujemo Air Serbijom, predsjednik Vučić tako putuje i na duga putovanja, kao na primjer u Kinu. Također, kada sleti avion, vidi se Air Serbia, to je naš ponos", navela je Brnabić.

I zaista, tog 11. juna nogometaši Srbije su poletjeli s aerodroma "Nikola Tesla" u avionu koji je registrovan u Hrvatskoj i na svom trupu ima hrvatsku zastavu.

A kako se to desilo istražio je Sport Klub.

Fudbalski savez Srbije najčešće i koristi čarter letove aviokompanije Air Serbia, no s obzirom da ona često nema avione na raspolaganju, a ponekad je problem i cijena, ovaj put je FSS odlučio izabrati finansijski najpovoljniju ponudu njemačke kompanije Sundair.

No, ono što niko u FSS-u nije znao je to da je sestrinska kompanija Sundaira hrvatska aviokompanija Fly Air41 Airways koju su Nijemci angažovali za taj let.

Kada su čelnici FSS-a ušli u avion nisu primijetili ništa neobično s obzirom da su natpisi unutra bili na njemačkom jeziku, no niko nije primijetio da je na trupu aviona hrvatska zastava. Osim Vučića.

"Tajna" o hrvatskom avionu je čuvana sve do fijaska reprezentacije i ispadanja s Erura, te je preko noći postala glavna tema i jedan od razloga debakla.