Zbog novog posla
76

Kloppu leđa okrenuo i veliki prijatelj: "Reći ću mu to u lice, nadao sam se da je vijest lažna"

N. M.
Grosskreutz i Klopp iz vremena kada su sarađivali u Dortmundu (Foto: Twitter)
Grosskreutz i Klopp iz vremena kada su sarađivali u Dortmundu (Foto: Twitter)
Njemački nogometni stručnjak Jurgen Klopp nedavno je pristao na saradnju s Red Bullom, gdje će obnašati ulogu "globalnog šefa nogometa", a zbog toga je na sebe navukao gnjev javnosti u Njemačkoj.
Red Bull je naišao na neprijateljski doček jer većina Nijemaca gleda na Leipzig kao na vještački klub koji podriva sistem u kojem su navijači najbitniji.

Čak su i njemački mediji za Kloppa pisali da je "lažan kao i njegov osmijeh", a objasnili su da Red Bull simbolizira današnji nogometni biznis i višestruko vlasništvo, zbog čega je izraženo veliko ogorčenje i još veći apsurd prema činjenici da je Klopp prihvatio njihovu ponudu, znajući da je u prošlosti vodio ekipe Mainza, Dortmunda i Liverpoola, vrlo popularne klubove s bogatom historijom.

Sada je Kloppu leđa okrenuo i njegov veliki prijatelj još iz vremena dok je bio trener Dortmunda, a radi se o Kevinu Grosskreutzu, bivšem beku Milionera.

"Kada sam se probudio, sačekalo me je 30 poruka. Pomislio sam da se nešto važno dešava. Pročitao sam vijesti i pomislio sam da sanjam. Potom sam se nadao da je u pitanju lažna vijest", rekao je Grosskreutz.

"Bio sam šokiran i tužan. I dalje mi je teško da progutam... Reći ću mu to kada se vidimo. Mislim da ovo niko nije očekivao od njega. Jako, jako čudna odluka koju i dalje ne razumijem. Kao ljubitelj nogometa, mislim da je Klopp napravio veliko s...e. Tim riječima ću mu to reći u lic, ali prijatelj mi je kojem mnogo dugujem i moram da prihvatim njegovu odluku", rekao je Grosskreutz.

Podsjećamo, Klopp će na novom poslu biti podrška i pomoć šefovima RB Leipziga, Salzburga i New York Red Bullsa, između ostalih, te u daljem razvoju RB-ove nogometne filozofije. Također bi trebao koristiti svoju mrežu u skautingu i odabiru trenera i talenata, između ostalog u Brazilu i Japanu.

Kako je ranije prenio Sky Sports, Klopp u ugovoru ima i posebnu klauzulu koja je vezana za eventualni angažman u reprezentaciji Njemačke i ukoliko jednog dana dobije ponudu, zagarantovana mu je izlazna opcija sa Red Bullom.

Grosskreutz ima 36 godina, ali i dalje nije završio svoju nogometnu karijeru pošto trenutno igra za njemačkog šestoligaša Wacker Castrop. Za Dortmund je upisao 236 nastupa, uz 27 golova i 37 asistencija, a s ovim timom je dva puta bio prvak Njemačke.

Bio je Grosskreutz i dio reprezentacije Njemačke koja je 2014. u Brazilu postala prvak svijeta.