Ko je kriv?
489

Ko je Anel Ahmedhodžić: U samo četiri godine razočarao je i Šveđane i Bosance

E. B.
Anel Ahmedhodžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Anel Ahmedhodžić (Foto: E. M./Klix.ba)
Centralna tema u sportskoj javnosti 11. septembra 2024. godine nije osvajanje boda Zmajeva sinoć protiv Mađarske, već oproštaj Anela Ahmedhodžića od dresa reprezentacije Bosne i Hercegovine sa samo 25 godina.
Ahmedhodžić je odlučio kako "u bliskoj budućnosti" neće igrati za reprezentaciju, ma šta god "bliska budućnost" značila. Može biti godina, može biti pet, kako god - Anel više nije član nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Rođen je u švedskom Malmeu 1999. godine i njegov nogometni put je bio vezan za tu skandinavsku zemlju. S obzirom da je bio veliki talenat, u omladinskim kategorijama Švedske je nastupio 47 puta, a 9. januara 2020. godine je upisao i nastup za seniorsku selekciju protiv Moldavije. No, s obzirom na to da nije napunio 22 godine, mogao je promijeniti sportsko državljanstvo.

Švedska javnost se nadala da će poput Zlatana Ibrahimovića odbaciti zemlju svojih roditelja i nastaviti nastupati za Švedsku, no on je u septembru 2020. dobio zeleno svjetlo FIFA-e, te je promijenio sportsko državljanstvo i obukao dres reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Anel je razočarao Šveđane i obradovao brojne Bosance i Hercegovce, a nakon debija 8. oktobra 2020. protiv Sjeverne Irske je izjavio:

"Ostvarenje sna je igrati za državu koju voliš, to je bio veliki trenutak za mene", rekao je Ahmedhodžić.

Svi navijači Bosne i Hercegovine su bili presretni što su Zmajevi pojačani velikim talentom, no ubrzo su počeli i prvi problemi kada su u pitanju odnosi Anela sa selektorima.

Zbog sve učestalijih povreda ili "povreda", propuštao je reprezentativne akcije, te je od mogućih 36 utakmica od debija 2021. godine propustio njih 12.

Svakako najčuveniji je bio sukob prije tačno godinu kada je Nogometni savez BiH suspendovao Ahmedhodžića jer je odbio doći na okupljanje reprezentacije pod vodstvom Mehe Kodre u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo protiv Lihtenštajna i Islanda. On je tvrdio da je povrijeđen, no nije došao na okupljanje reprezentacije da ga pregleda ljekarski tim Zmajeva.

Igrao se Nogometni savez BiH "gluhih telefona", javnost je bila zbunjena i nije znala kome da vjeruje, no problemi su gurnuti pod tepih i dolaskom Sergeja Barbareza se činilo da će sve biti uredu.

Odigrao je Anel prva dva meča u Barbarezovom mandatu protiv Engleske i Italije i svi smo mislili da će biti predvodnik ove nove generacije koju Sergej stvara, no početkom okupljanja za Ligu nacija u Nizozemskoj problemi su se ponovo pojavili.

Ahmedhodžić je napustio kamp reprezentacije 5. septembra, a od tada je krenula agonija koja je danas rezultirala objavom da defanzivac Sheffield Uniteda neće više igrati za BiH.

Selektor Barbarez je dan nakon odlaska Ahmedhodžića s priprema rekao kako je sve uredu, te da mu vjeruje da je povrijeđen.

"Njegova želja je bila da se vrati, imao je povredu koja i nije bila nešto toliko, ali on se nije osjećao dobro i vratio se kući. Vjerujemo mu. To što je prije bilo se nisam ni informisao, nije me previše zanimalo. To jeste malo čudna situacija, ali daleko od toga da ne vjerujemo našem igraču i njegovom osjećaju. To se brzo riješilo, zatražio je da se liječi kući i nikakav problem. Rekao sam da su svi ovdje svojom voljom", rekao je tada Barbarez.

No, nakon samo pet dana Barbarez je priznao da postoji problem, te je objavio da se Ahmedhodžić ne javlja direktoru reprezentacije Emiru Spahiću.

"S Ahmedhodžićem se nismo čuli. Očekivao sam od njega da se javi, direktor Spahić ga je kontaktirao, ali nije se javio. Gledamo na to bez nervoze, nikakav problem", kazao je Barbarez koji je pokušao "spustiti loptu".

Ni nakon sinoćnjeg remija Barbarez nije želio pričati o Ahmedhodžiću, no zato jeste Anelov otac Mirsad koji je po Facebooku, ali i po brojnim medijima "rigao vatru" na sina, njegovu suprugu Marijanu, ali i njenu majku.

Danas je Ahmedhodžić prekinuo šutnju i objavio da prekida reprezentativnu karijeru, obrušio se i na oca i iznio svoju stranu priče u kojoj je on već drugi put bio "žrtva" ljekarskog tima reprezentacije Bosne i Hercegovine, te da zbog kritika javnosti koje je dobio na društvenim mrežama ne može više igrati za reprezentaciju čime je još više razočarao brojne Bosance i Hercegovce.

Možemo samo pretpostaviti da je istina, kao i uvijek, negdje na sredini.

Na kraju krajeva, nije ni bitno ko je kriv, ni šta je razlog za ovu mučnu situaciju. Jedino je bitno da pobjednika u ovom "slučaju Ahmedhodžić" nema, a da su gubitnici svi oni koji vole našu domovinu.