Slovački Spartak
61

Ko je naredni protivnik Sarajeva? Bijeli anđeli iz Trnave će treći put u 15 godina igrati na Koševu

E. B.
Ekipa Spartaka pred polijetanje za Sarajevo (Foto: Spartak Trnava)
Ekipa Spartaka pred polijetanje za Sarajevo (Foto: Spartak Trnava)
Fudbalski klub Sarajevo će sutra na stadionu "Asim Ferhatović Hase" dočekati Spartak iz Trnave, jedan od najvećih slovačkih klubova.
Spartak, odnosno Bijeli anđeli (Bíli andeli na slovačkom), kako im je popularni nadimak, spada u redove slovačkih velikana iako ima samo jednu titulu prvaka te zemlje, onu iz 2018. godine.

Klub iz Trnave, gradića sa oko 60.000 stanovnika, je osnovan 1923. godine, a svoje najveće uspjehe je ostvarivao 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, kada su osvojili titulu prvaka Čehoslovačke pet puta u šest godina, a 1969. su ostvarili i plasman u polufinale Kupa šampiona gdje ih je izbacio veliki Ajax.

Klub igra na stadionu "Anton Malatinsky" kapaciteta 18.000 sjedećih mjesta, što ga čini drugim najvećim u Slovačkoj.

Najuspješnija evropska sezona posljednjih godina za Spartak je bila 2018/19 kada su u Evropskoj ligi u grupi sa Dinamom iz Zagreba, Fenerbahčeom i Anderlechtom osvojili sedam bodova.

Detalj sa duela Spartaka i Anderlechta iz 2018. godine (Foto: EPA-EFE)
Detalj sa duela Spartaka i Anderlechta iz 2018. godine (Foto: EPA-EFE)

Prošle godine su igrali grupnu fazu Konferencijske lige koju su okončali samo sa jednim bodom u grupi sa Nordsjaellandom, Fenerbahčeom i Ludogorecom.

Veoma je zanimljivo to da su već pet puta igrali u Bosni i Hercegovini, a dva puta na Koševu - protiv Sarajeva 2009., te protiv Olimpika 2015. godine.

Okosnicu ekipe čine dosta stariji igrači, ali najskuplji je veznjak iz Slovenije Andrija Zeljkovič koji vrijedi 2 miliona eura.

Najbolji igrač ekipe je krilni napadač iz Gane Kelvin Ofori, no on će zbog povrede propustiti utakmicu na Koševu, dok je upitan za revanš sedam dana kasnije.