Bivši čelnik Dinama
34

Konačna presuda Zdravki Mamiću: Evropski sud za ljudska prava odbio tužbu protiv Hrvatske

D. P.
Mamić nije dobio što je priželjkivao (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mamić nije dobio što je priželjkivao (Foto: G. Š./Klix.ba)
Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je tužbu bivšeg prvog čovjeka zagrebačkog Dinama Zdravka Mamića i ostalih protiv Republike Hrvatske.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić podnio je tužbu protiv Hrvatske zbog prvog procesa za izvlačenje novca iz Dinama, zajedno s bratom Zoranom Mamićem i poreznikom Milanom Pernarom u kojem su pravomoćno proglašeni krivima i osuđeni na zatvorske kazne.

U tužbi su naveli kako su im povrijeđena prava na pravično suđenje. Iako je Pernar u međuvremenu preminuo, njegovi su nasljednici nastavili s tužbom.

Zdravko Mamić je osuđen na šest i po godina zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i dva mjeseca, a Milan Pernar na tri godine i dva mjeseca zatvora. Istovremeno, osuđenom Damiru Vrbanoviću ukinuta je presuda od tri godine zatvora jer je potvrđeno da nije imao pravedno suđenje.

Isto su u Evropskom sudu za ljudska prava pokušali dobiti Mamići, ali tužba je odbijena i zatvorska kazna ostaje na snazi.

"Iako se postupanje prvog i drugog podnositelja zahtjeva, koje je predstavljalo zloupotrebu, izravno odnosilo samo na jednu od nekoliko pritužbi prema članku 6. Konvencije koje su bile dostavljene vladi tužene države, Sud smatra da njihovo ponašanje, koje je bilo usmjereno na manipulaciju i ozbiljno ometanje pravosudnog sustava te na iskorištavanje sustava zaštite ljudskih prava prema Konvenciji kako bi imali koristi od vlastite zloupotrebe na domaćoj razini, treba imati posljedice kad je riječ o prihvatljivosti njihovih cjelokupnih zahtjeva", stoji u odluci Europskog suda za ljudska prava.

Podsjetimo, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) odustalo je od kaznenog progona hrvatskog nogometnog reprezentativca Luke Modrića zbog davanja lažnog iskaza na suđenju Zdravku Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama, među ostalim i na transferima poznatih nogometaša.