Kakvi derbiji
50

Liga nacija počinje večeras fantastičnim duelima, Hrvatska i Srbija na najtežim ispitima

D. P.
Modrić je i dalje tu za reprezentaciju (Foto: EPA-EFE)
Modrić je i dalje tu za reprezentaciju (Foto: EPA-EFE)
Nova sezona UEFA-ine Lige nacija počinje večeras, a za prvo kolo i otvaranje zadužene su fenomenalne utakmice u elitnom rangu u kojem će ove sezone nastupiti i Bosna i Hercegovina.

Dok Zmajevi čekaju svoj okršaj prvog kola s Nizozemskom u subotu, večeras će na teren naši susjedi Hrvatska i Srbija, koji imaju najteži mogući posao pred sobom.

Hrvatska gostuje najjačem rivalu u grupi, selekciji Portugala, koja je i dalje predvođena Cristianom Ronaldom i koji večeras traži 900. zvanični pogodak u karijeri.

Duel na kultnom Da Luzu u Lisabonu počinje u 20:45 uz direktan prijenos na Areni Sport. U grupi se s Hrvatskom i Portugalom nalaze još Poljska i Škotska, koje svoj duel igraju također večeras u istom terminu.

Istovremeno, Srbija će pred sobom imati još teži zadatak, dočekat će novog evropskog prvaka, selekciju Španije.

Da stvari budu gore, Srbija je ostala bez najvećih zvijezda, što zbog povlačenja iz reprezentacije, što zbog povreda, pa će na ovom okupljanju igrati bez Dušana Vlahovića, Dušana Tadića, Sergeja Milinković-Savića, Filipa Kostića, Nemanje Gudelja, Mijata Gaćinovića...

Tako je selekcija Španije u Beogradu apsolutni favorit i sve osim pobjede evropskih prvaka bilo bi veliko iznenađenje.

I ove sezone Liga nacija će biti povezana s kvalifikacijama za neko veliko takmičenje.

Naime, prvi šešir evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje počinju u martu, odredit će se dobrim dijelom na osnovu učinka u Ligi nacija.

U prvom šeširu bit će osam četvrtfinalista Lige nacija i četiri najbolje preostale na FIFA rang listi. Dakle, da bi neka selekcija ušla u prvi šešir, mora biti prva ili druga u svojoj grupi.

Raspored večerašnjih utakmica Lige nacija:

Liga A:

20:45 Portugal - Hrvatska

20:45 Škotska - Poljska

20:45 Srbija - Španija

20:45 Danska - Švicarska

Liga C:

18:00 Azerbejdžan - Švedska

20:45 Bjelorusija - Bugarska

20:45 Estonija - Slovačka

20:45 Sjeverna Irska - Luksemburg

Liga D:

20:45 San Marino - Lihtenštajn