Ubjedljiv trijumf
171

Liverpool ponovo očitao nogometnu lekciju Unitedu u najvećem engleskom derbiju

E. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola su u trećem kolu engleskog Premiershipa deklasirali najvećeg rivala Manchester United rezultatom 3:0.

Redsi su tako zabilježili treću pobjedu u isto toliko odigranih utakmica i tako nastavili s odličnim rezultatima protiv najvećeg rivala u posljednjih nekoliko godina dok je Unitedu ovo bio drugi uzastopni poraz budući da su nakon trijumfa protiv Fulhama poraženi protiv Brightona i Liverpoola.

Sve je krenulo savršeno po Liverpool budući da su postigli gol već u sedmoj minuti susreta, no osmijeh s lica im je nestao veoma brzo budući da je on poništen zbog nedozvoljene pozicije. Luis Diaz je ubacio sa lijeve strane, a lopta je uz pomoć Mohameda Salaha stigla do Trenta Alexandera-Arnolda koji je pogodio mrežu Uniteda, no glavni sudija Anthony Taylor je pokazao da je Egipćanin bio u ofsajdu prilikom Diazovog upućivanja lopte.

Na sljedeće uzbuđenje se čekalo do 35. minute susreta kada je Liverpool došao do vodstva. Casemiro je katastrofalno pogriješio, lopta je došla do Salaha koji je ubacio u sredinu, a Diaz je glavom pogodio nebranjeni dio mreže te doveo Redse u vodstvo.

Pet minuta kasnije Noussair Mazraoui je bio u dobroj situaciji, ali je Alisson zaustavio njegov udarac da bi Liverpool udvostručio prednost u 42. minuti susreta. Ponovo su glavni akteri bili Salah i Diaz i to opet poslije greške Casemira, a Kolumbijac je ponovo zatresao mrežu Onane i postavio rezultat prvog dijela.

Erik ten Hag je reagovao na poluvremenu i iz igre izveo katastrofalnog Casemira, a na teren je ušao mladi Toby Collyer što se Đavolima moglo isplatiti veoma brzo budući da je u 52. minuti Joshua Zirkzee sjajno šutirao, ali je rezultat ostao nepromijenjen.

Četiri minute kasnije na semaforu Old Trafforda je bilo 0:3. Ponovo je pogriješio vezni red Đavola, lopta je došla do Szoboszlaija koji je asistirao Salahu, a Egipćanin je postigao treći gol za Redse.

United je do kraja susreta nastojao doći do pogotka, imali su nekoliko ozbiljnih prilika, a najveću je propustio Joshua Zirkzee u 64. minuti kada mu je Alisson odbranio udarac pa je susret okončan ubjedljivim trijumfom Redsa 3:0.

Liverpool dijeli prvo mjesto na tabeli sa devet bodova iz tri utakmice i gol razlikom 7:0 dok je United tek 14. s tri boda iz također tri susreta.

U sljedećem kolu nakon reprezentativne pauze Liverpool će dočekati Nottinhgam Forest dok će Manchester United gostovati kod ekipe Southamptona.

Rezultat i strijelci:

Manchester United - Liverpool 0:3 (Diaz 35', 42', Salah 56')

Tabela: