Digitalna era
72

Liverpool trajno promijenio izgled grba, uklonjena su tri važna klupska simbola

N. K.
Liverpool promijenio izgled klupskog grba (Foto: EPA-EFE)
Liverpool promijenio izgled klupskog grba (Foto: EPA-EFE)
Liverpool u novu sezonu ulazi s novim trenerom Arneom Slotom, a jedan od favorita za naslov prvaka Engleske će na prvoj ovosezonskoj utakmici predstaviti i novi klupski grb.
Stari klupski grb je krasio dres kluba prethodne 32 godine, a novi sadržava samo osnovni simbol kluba, Liver pticu i kraticu LFC.

S novog grba su uklonjeni prikaz vrata Anfielda, dvije baklje u čast navijača poginulih na Hillsboroughu i parola "You’ll Never Walk Alone", dok je klub kao razlog promjene naveo digitalni marketing.

"Novi grb koristit će se za predstavljanje Liverpoola na svim klupskim platformama društvenih medija, službenoj web stranici i mobilnoj aplikaciji. Liver Bird također će se koristiti u digitalnom i TV kontekstu naredne sezone u nacionalnim i međunarodnim medijima, uključujući televizijske kuće domaćine Premiershipa", dodao je Liverpool na svojim službenim stranicama.

Na vanjskom zidu kluba ostat će i dalje stari grb.

"Više od 86 posto posjetitelja na Liverpoolfc.com i 98 posto korisnika klupskih društvenih kanala dolazi s mobilnih uređaja pa zbog toga postoji potreba da brendiranje kluba bude mnogo jasnije i vidljivije na sve manjim ekranima. Kako je najavljeno, stari grb će do daljnjega ostati na vanjskom zidu Anfielda", otkrili su iz engleskog velikana.

Inače, novi grb se već koristio na dresovima posljednjih sezona, ali sada će biti trajno u upotrebi na svim platformama i u svakom kontekstu.