Organizovani kriminal
15

Mafija kontroliše velikane Milan i Inter? Uhapšeno 19 ultrasa u akciji koja potresa Italiju

D. P.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Italijansku nogometnu javnost potresle su vijesti o hapšenju 19 navijača Milana i Intera zbog organizovanog kriminala i involviranosti u rad klubova, prenose mediji sa Čizme.

Vođe ultrasa Milana i Intera uhapšene su u ponedjeljak zbog navodnih djela organizovanog kriminala uključujući zločinačke urote koristeći mafijaške metode, iznude, napade i druge teške zločine.

Milan i Inter su pod posebnom lupom jer se sumnja da su uhapšeni ultrasi kontrolirali poslovanje unutar i izvan stadiona u ime mafijaških porodica u Italiji.

Ono što je najbitnije za navijače Milana i Intera, jeste da ova dva velikana nisu pod istragom kao krivci, već kao "oštećene strane", pa im ne prijeti nikakva kazna.

Policija je već saopćila kako Inter nije imao kontrolu nad prodajom ulaznica za svoje utakmice. Jedan od vođa Marco Ferdico vršio je pritisak na trenera Simonea Inzaghija da dobije još ulaznica za finale Lige prvaka 2023. godine protiv Manchester Cityja. Također, Interovi ultrasi posjetili su Milana Škriniara nedugo nakon što je odlučio napustiti klub prošle godine.

U isto vrijeme, kapiten Milana Davide Calabria navodno se sastao s Lucom Luccijem, vođom navijača Milana koji je također uhapšen.

La Repubblica prenosi da je milanski tužitelj otvorio proceduru imenovanja konzultanata koji moraju osigurati da klubovi prekinu sve veze s ultrasima koji su bliski mafijaškim porodicama u Italiju. Ukoliko se to ne desi, oba kluba bi mogla biti stavljena pod vanjsku kontrolu dok se situacija ne riješi.

Nogometni savez Italije (FIGC) je zatražio izvještaj i dokumente milanskog tužitelja kako bi razjasnio umiješanost klubova u ovu veliku aferu na Apeninima.