Sretni i spretni
62

Manchester City nakon dramatičnih penala pobijedio Chelsea i osvojio Liga kup

Piše: N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Manchester City je osvojio Liga kup nakon što je poslije boljeg izvođenja penala bio bolji od Chelseaja. U regularnom dijelu finala odigranog na Wembleyu bilo je 0:0.

Obje ekipe su razočarale u prvom poluvremenu. Suviše su oprezno igrali pa unatoč terenskoj dominaciji Cityja nije viđena niti jedna ozbiljna prilika.

Prvo veliko uzbuđenje viđeno je tek u 57. minuti kada je City poveo, ali je sudija Jonathan Moss nakon upotrebe VAR-a poništio pogodak zbog ofsajda.

Vrijedi izdvojiti još i veliki promašaj N'Golo Kantea u 66. minuti pa je regularni dio meč okončan bez pogodaka.

Uslijedili su produžeci u kojima ponovo ništa nismo vidjeli sve do 110. minute. Tada je na scenu stupio Kepa Arrizabalaga, koji je odličnim odbranama u dva navarata zaustavio pokušaje Sergija Aguera. Potom je i odbio napustiti igru nakon što je trener Maurizio Sarri želio promjenu među stativama uoči penala.

Pobjednika Liga kupa odlučili su lutrija penala. Već na startu Ederson je čudesno odbranio udarac Jorginha i donio prednost Cityju. Potom su sigurni bili Gundogan, Azpilicueta, Aguero i Emerson. Arrizabalaga je onda odbranio Saneov šut, ali je Luiz s druge strane pogodio stativu.

Do kraja su bili sigurni Bernardo Silva i Sterling za City te Hazard za Chelsea za konačnih 4:3 pa je veliko slavlje za navijače iz Manchestera moglo početi.