Poznato ime nasljednika
224

Manchester United otpustio Erika ten Haga

N. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemski stručnjak Erik ten Hag (54) dobio je otkaz na klupi Manchester Uniteda nakon niza loših rezultata koje je redao s Crvenim đavolima.

Ten Hagu je na kraju presudio jučerašnji poraz od West Hama od 2:1 u 9. kolu Premiershipa, a o njegovom otkazu se špekulisalo već jako dugo.

Podsjećamo, Ten Hag je klupu Đavola preuzeo u julu 2022. godine, a tako nakon nepune dvije i po godine napušta istu. Kako je potvrđeno, privremeno će United preuzeti Ruud van Nistelrooy, legendarni napadač koji je obnašao ulogu pomoćnog trenera u Ten Hagovom stručnom štabu.

No, jasno je da će United u narednim danima krenuti u potragu za dugoročnijim rješenjem, a britanski medijij javljaju da su kandidati za klupu velikana s Old Trafforda Edin Terzić, Ruben Amorim i Thomas Frank.

Ten Hag je Đavole vodio na ukupno 128 utakmica, a u protekle dvije sezone uspio je s njima osvojiti i dva trofeja. Prošle sezone je United pod njegovim vodstvom osvojio FA Kup, a pretprošle Liga kup.

Upravo zbog osvajanja FA Kupa je uprava Uniteda odlučila dati šansu Ten Hagu i u ovoj sezoni, ali pokazalo se to greškom. Nakon devet odigranih kola Premiershipa United se nalazi tek na četrnaestoj poziciji sa 11 osvojenih bodova.

Ranije je Ten Hag kao trener vodio Ajax iz Amsterdama, Utrecht, drugi tim Bayerna i Go Ahead Eaglese.