Ostaje u ekipi
109

Mazraoui podržao Palestinu, Bayern se oglasio saopštenjem: Stojimo na strani jevrejske zajednice i Izraela

E. K.
(Foto: EPA)
(Foto: EPA)
Nogometaš Bayerna Noussair Mazraoui je javno podržao Palestinu nakon čega ga je bavarski sastav odstranio iz prve ekipe.

Njemački mediji su bili sigurni da je završio epizodu u redovima najtrofejnijeg njemačkog kluba, no došlo je do preokreta.

Bavarci su se oglasili saopštenjem na zvaničnoj stranici gdje su istakli da su jasno na strani jevrejske zajednice u Minhenu i Izraela.

"Bayern je ove sedmice imao detaljan i jasan razgovor s Noussairom Mazraouijem. Povod za to bile su njegove objave na Instagramu u vezi s terorom protiv Izraela prije gotovo dvije sedmice, koje su dovele do iritacije i kritika", piše Bayern u uvodu pa prenosi riječi izvršnog direktora kluba Jana-Christiana Dressena.

"Noussair Mazraoui nas je vjerodostojno uvjerio da, kao osoba koja voli mir, odlučno odbacuje teror i rat. Žao mu je ako su njegove objave izazvale iritaciju. Bayern osuđuje Hamasov napad na Izrael, a Mazraoui osuđuje svaku vrstu terorizma i svaku terorističku organizaciju", navodi se.

Bayern se protivi promociji mržnje i nasilja bilo koje vrste u njemačkoj političkoj kulturi.

"Klub i igrač odlučno se protive prenošenju bliskoistočnog sukoba i nasilja u Njemačku, koja se zalaže za mir. Mržnji i nasilju bilo koje vrste nema mjesta u njemačkoj političkoj kulturi. Bayern stoji na strani židovske zajednice u Njemačkoj i na strani Izraela; ništa ne opravdava ubojstva djece i porodice. Bayern je uvjeren da nogomet treba razviti svoju moć balansiranja između različitih kultura, posebno u najtežim trenucima.

Noussair Mazraoui ostat će u ekipi Bayerna, ali je trenutno izvan terena zbog povrede koju je zadobio tokom međunarodne utakmice s marokanskom reprezentacijom", zaključuje Bayern.