Uputio tužbu
18

Messi odštetnim zahtjevom šokirao klimatske aktiviste koji su vandalizirali njegovu vilu

H. H.
Foto: Montaža / Twitter
Foto: Montaža / Twitter
Lionel Messi je zatražio desetine hiljada eura odštete nakon što je njegova vila na Ibizi bila na meti klimatskih aktivista, koji su bacili farbu na njenu fasadu.
Grupa Futuro Vegetal objavila je da je početkom mjeseca gađala vilu na Ibizi koja pripada Lionelu Mesiju, želeći na taj način osuditi nedjelovanje najbogatijih u borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Zbog toga su vandalizirali Messijevu vilu zalivši je crvenom i crnom bojom.

"Oni nas uče da su moćni nedodirljivi. Istina je da su politike kreirane da služe onima koji imaju najviše, direktno napadajući prava ostatka stanovništva. Ali oni predstavljaju samo 1 posto stanovništva", poručili su aktivsti u opisu snimka, objavljenom na društvenim mrežama.

Nakon svega što se desilo, reagovao je i Messi koji je uputio tužbu i sada traži veliku odštetu od 50.000 eura, kako zbog vandalizma, tako i zbog upada u njegovu privatnu kuću.

Ta suma je šokirala aktiviste koji su iznenađeni ovim zahtjevom.

"To je boja na bazi vode, tako da se a priori može prati šlaufom, a u najboljem slučaju ćete morati malo da protrljate. Ali, u najgorem slučaju, čak i kada biste morali da prefarbate fasadu, to ne bi koštalo 50.000 eura", odgovorio je glasnogovornik grupe, izvjesni Bilbo Bassaterra, koji se suprotstavio zahtjevu tvrdeći da je vila izgrađena bez dozvole.

Futuro Vegetal citirao je i izvještaj Oxfama iz 2023. koji je pokazao da je jedan posto najbogatije svjetske populacije generiralo istu količinu emisija ugljika u 2019. kao dvije najsiromašnije trećine čovječanstva.