Kvalifikacije za EP
172

Mladi nogometaši BiH upisali šesti poraz u sedam mečeva, Francuska rutinski slavila

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nogometaši mlade reprezentacije Bosne i Hercegovine doživjeli su poraz od Francuske u meču 7. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a mladi Trikolori su slavili rezultatom 2:0.

To je bio šesti poraz BiH u ovim kvalifikacijama, u kojim je dosad naš tim odigrao sedam utakmica.

Večeras je tok utakmice odredio nesretno primljeni gol bh. tima kojim su Francuzi poveli, a koji je odveo utakmicu na njihovu stranu.

Od početka je Francuska stajala bolje na terenu i već u 3. minuti je prijetila preko Ekitikea, a potom u 7. preko Lukebe, ali ostalo je 0:0.

U 20. minuti golman BiH Luka Damijanović sjajno brani šut Ekitikea, a do tada naš tim jedva da je prešao na polovinu domaćina.

Prvi lijep napad BiH vidjeli smo u 27. minuti, kada Nail Omerović dobro prolazi po lijevoj strani i centrira, a Senad Mustafić kasni na taj ubačaj.

U 33. minuti je Francuska imala priliku da iz penala povede protiv mladih bh. nogometaša, ali golman Damijanović je fantastično zaustavio šut Ekitikea s bijele tačke!

Odbranjeni penal nije dao krila ekipi selektora Marinovića, pošto već u 35. minuti Francuzi stižu do vodstva. Tada je Akliouche prošao po lijevoj strani i šutirao, lopta je zakačila nekog od bh. nogometaša i prevarila golmana Damijanovića te završila u mreži za 1:0.

To je bio rezultat s kojim se otišlo i na pauzu između dva poluvremena, a u nastavku brzo Francuzi stižu do drugog pogotka za miran finiš susreta.

Novi penal za Francusku dosuđen je na otvaranju drugog poluvremena, tačnije u 56. minuti, kada je srušen Ekitike, a opet je on preuzeo odgovornost za izvođenje najstrožije kazne.

Ovaj put je bio dosta sigurniji i pogotkom je povisio prednost Francuske na 2:0.

Imala je Francuska do kraja utakmice još nekoliko prilika, ali rezultat se više nije mijenjao.

Bosna i Hercegovina je ostala pretposljednja na tabeli grupe H kvalifikacija sa samo tri osvojena boda iz sedam mečeva, a odavno nema šanse za plasman na EP.

Francuska je sada na drugom mjestu sa 13 bodova, a ima tri manje od lidera grupe Slovenije.

BiH će kvalifikacije okončati narednog mjeseca, utakmicom s Kiprom na domaćem terenu.

Naša reprezentacija je večerašnji meč počela u sastavu: Damjanović, Čelik, Mustafić, Muharemović, Šušić, Omerović, Kovač, Mehmedović, Bristrić, Ramić, Marčetić.

Rezultat i strijelci:

Francuska - BiH 2:0 (Akliouche 35', Ekitike 56'p)