Iako su domaćini
10

Mnogi su ostali začuđeni: Otkriveno zašto su Nijemci igrali u netipičnim rozim dresovima

D. P.
Vrlo zanimljiv rezervni dres Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Vrlo zanimljiv rezervni dres Njemačke (Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Njemačke danas su pobjedom nad Mađarskom (2:0) ostvarili plasman u osminu finala Evropskog prvenstva, a u toj utakmici nastupali su u rijetkoj rozoj varijanti dresa koja je privukla pažnju.

Tradicionalna bijela boja oduvijek je krasila dresove njemačke reprezentacije, a na prepoznatljiv dres svi smo već navikli. Međutim, danas su u utakmici protiv Mađarske zaigrali u rozim dresovima, iako je Njemačka bila nominalno domaći tim i imala pravo biranja dresa.

Brojni fanovi na društvenim mrežama pitali su se zašto su Nijemci igrali u rozim dresovima uprkos činjenici da su domaćini, a odgovor je stigao nakon utakmice.

Naime, Nijemci su se odlučili na ovaj potez kako bi uspjeli predstaviti rezervnu garnituru dresa na ovom Evropskom prvenstvu. U posljednjem kolu protiv Švicarske, Nijemci neće biti nominalni domaćini i neće imati prednost biranja dresa pa se očekuje da će Švicarci odabrati crvenu garnituru i u tom slučaju Nijemci moraju igrati u bijelim dresovima.

Kako je ovaj dres oborio rekorde kao najprodavanijija gostujuća garnitura, Nijemci su ga željeli predstaviti i makar jednom u njemu nastupiti na Evropskom prvenstvu pa je ovo bila jedina sigurna šansa da ga predstave.

Inače, Nijemci su na krilima Jamala Musiale i Ilkaya Gündoğana ostvarili drugu pobjedu na Euru i tako se već plasirali u osminu finala.