Novajlije
69

Na američkoj turneji reprezentacije BiH debi upisali selektor Prosinečki i 15 igrača

Piše: O. T.
Reprezentacija BiH pred susret protiv Meksika. (Foto: AFP)
Reprezentacija BiH pred susret protiv Meksika. (Foto: AFP)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je dvije utakmice na američkoj turneji gdje je remizirala protiv Sjedinjenih Američkih Država (0:0) i izgubila od Meksika (1:0), a prve nastupe za reprezentaciju tokom ovih utakmica upisali su selektor Robert Prosinečki i 15 nogometaša.

Robert Prosinečki je na mjesto novog selektora reprezentacije BiH imenovan 4. januara ove godine, a svoj prvi ispit, po srednjoevropskom računanju vremena, imao je u ponedjeljak ujutro (3:30 sati) kada je BiH igrala protiv SAD-a (0:0).

Pošto su se mečevi protiv SAD-a i Meksika igrali izvan FIFA-inog termina, Prosinečki je od standardnih reprezentativaca mogao računati samo na Harisa Medunjanina i Ibrahima Šehića. To je značilo da ćemo u dresu Zmajeva gledati mnogo novih lica.

Protiv SAD-a debi su upisali Darko Todorović, Marko Mihojević, Tomislav Tomić, Elvis Sarić, Luka Menalo, Mersudin Ahmetović, Dino Beširović, Nemanja Bilbija, Marijan Ćavar, Elvir Ibišević, Elvir Koljić i Ognjen Todorović. Dakle, ukupno 12 igrača.

Rano ovog jutra (3:06 sati) naš tim je počeo meč protiv Meksika (0:1), a do kraja utakmice debitantske nastupe upisali su još Stjepan Lončar, Kenan Pirić i Adnan Šećerović. Uz njihove nastupe, zaokružen je broj od 15 debitanata, a ukupno ih je toliko i moglo biti, jer toliko se "novajlija" nalazilo na spisku selektora Prosinečkog.

Među navedenih 15 debitanta, njih 11 dolazi iz Premijer lige, jedan iz Bundeslige (Marijan Ćavar, Frankfurt), jedan iz grčke Superlige (Marko Mihojević, PAOK), jedan iz slovenske Prve lige (Tomislav Tomić, Olimpija) i jedan iz američke NCAA Divizije 1 (Elvir Ibišević, University of Nebraska Omaha). Vrijedi dodati da su Ćavar i Mihojević također prvi dio sezone proveli u Premijer ligi BiH te da su tek u januaru promijenili ligu i klub.

Lista svih debitanata:

Kenan Pirić (23, Zrinjski) - 1 nastup za BiH na turneji Darko Todorović (20, Sloboda) - 2 nastupa za BiH na turneji Marko Mihojević (21, PAOK) - 1 nastup za BiH na turneji Elvis Sarić (27, Sarajevo) - 2 nastupa za BiH na turneji Dino Beširević (24, Radnik) - 2 nastupa za BiH na turneji Stjepan Lončar (21, Široki Brijeg) - 1 nastup za BiH na turneji Marijan Ćavar (19, Frankfurt, Njemačka) - 2 nastupa za BiH na turneji Adnan Šećerović (26, Mladost DK) - 1 nastup za BiH na turneji Tomislav Tomić (27, Olimpija, Slovenija) - 2 nastupa za BiH na turneji Ognjen Todorović (28, Zrinjski) - 2 nastupa za BiH na turneji Nemanja Bilbija (27, Zrinjski) - 1 nastup za BiH na turneji

Luka Menalo (21, Široki Brijeg) - 2 nastupa za BiH na turneji Elvir Koljić (22, Krupa) - 2 nastupa za BiH na turneji Mersudin Ahmetović (32, Sarajevo) - 2 nastupa za BiH na turneji Elvir Ibišević (19, University of Nebraska Omaha) - 1 nastup za BiH na turneji

* u zagradi starosna dob, klub